Typysk Frysk

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Als je naar het weer van de afgelopen dagen kijkt zou je het niet zeggen maar de zomer komt eraan. Thuisblijvers en gasten: welkom bij de krant!

Als het buiten nog volop lente is dan beginnen op de redactie de zomerkriebels al. Meestal in maart is er wel iemand die opmerkt dat het tijd wordt om na te denken over het nieuws in de zomermaanden. In normale jaren staat de zomer vol van typisch Friese activiteiten. In juni, juli en augustus wordt er gezeild, gekaatst en gefierljept. Zoals u in een eerdere aflevering van deze rubriek kon lezen gooit corona ook voor ons dit jaar alles overhoop. Dat zette aan tot het maken van nieuwe plannen.

Mailtjes met het verzoek om ideeën werden in april rondgestuurd en de werkgroepjes gingen aan de slag. Daar zijn een aantal prachtige zomerseries uitgerold die we de komende weken aan u zullen presenteren. U hebt bijvoorbeeld de eerste aflevering al kunnen lezen in de serie over de woningmarkt. Die draait op volle toeren. Regelmatig moeten kopers overbieden en zijn goede huizen vlot weer van de markt. Vooral starters hebben daar last van. Niet alleen in Leeuwarden maar ook in plaatsen als Joure, Sneek, Drachten en Gorredijk kunnen jonge mensen maar moeilijk aan een betaalbare woning komen. Een serieus probleem.

Ook besteden we aandacht aan het groeiende verschil tussen het noorden en het zuiden van de provincie. Mag het al een kloof genoemd worden en zo ja, hoe diep is die? Onze verslaggevers trekken langs de kust, op zoek naar de verhalen en de verschillen. In de tweede helft van de zomer zetten we, zoals beloofd, plaatsen in het zonnetje. Dat noemen we bewust geen dorpenserie omdat er ook veel stadswijken zijn waar interessante dingen gebeuren. In sommige wijken wonen meer mensen dan in grote dorpen!

Toerisme verliezen we uiteraard niet uit het oog. Voor alle mensen die thuis vakantie vieren of die vanuit andere provincies naar Friesland zijn getrokken bieden we in de bijlage wandel-, fiets- en vaarroutes zodat iedereen actief de zomer door kan komen. ‘s Avonds bij de tent of in de achtertuin kan er gediscussieerd worden over wat het eigenlijk betekent om Fries te zijn. Bestaat er een hardcore Friese identiteit? Of dragen we die alleen vederlicht?

Kirsten van Santen trapt af met een persoonlijk essay, de komende weken volgen in Typysk Frysk bespiegelingen over de Friese taal, Friese sporten, de geschiedenis, de natuur, de economie en bestuur en politiek. We horen graag uw mening over deze stukken, ook - of misschien wel juist - als u deze zomer te gast bent in de provincie. Deze rubriek gaat ook een paar weken op vakantie. Namens de redactie wens ik u een fijne en gezonde zomer.

hoofdredactie@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Achter de kolommen