Minister Kuipers moet nu maatregelen nemen tegen coronavirus | opinie

'Het zorgpersoneel moet alweer op de tenen lopen en dan moet het najaar met nog komen.' FOTO ANP/ROBIN UTRECHT

Politiek Den Haag heeft corona de afgelopen twee jaar uit de hand laten lopen. Als de ziekenhuiscijfers stegen, werden er maatregelen ingesteld, maar zodra de cijfers lager werden, gooide ons land alles meteen weer open en bleven er nog nauwelijks preventieve maatregelen.

Binnen het lakse beleid is te veel naar de korte termijn gekeken. Er is nooit serieus aandacht besteed aan de waardering van het zorgpersoneel. Vervolgens roept minister Kuipers nu dat de sectoren covidbesmettingen het komend najaar maar zelf moeten oplossen. Hij heeft geen regie, en dat moet veranderen. Omdat er geen routekaart is, is het voor mensen niet helder wanneer er echt ingegrepen moet worden.

Personeelsuitval

Intussen blijven de longcovid-gevallen oplopen. We schatten in dat honderdduizenden Nederlanders er tot dusverre al mee te maken hebben gekregen. Voor sommigen kan het langer dan een jaar duren voordat ze weer op hun oude niveau functioneren. Tegelijkertijd zijn er helemaal geen maatregelen. Kwetsbaren moeten maar hopen dat ze het virus niet krijgen. Ook is de personeelsuitval ongekend hoog. Dat kost de maatschappij miljarden. Bovendien is er in de ziekenhuizen nog sprake van forse wachtlijsten. Nu het aantal coronapatiënten daar weer behoorlijk opliep, deze zomer meer dan in welke zomer dan ook, komt er minder ruimte voor die inhaalzorg. Het zorgpersoneel moet alweer op de tenen lopen en dan moet het najaar met ongetwijfeld een nieuwe golf nog komen. Als dat zo doorgaat, neemt de uitstroom alleen maar toe.

Intussen doet minister Kuipers nauwelijks aan preventie. Er zijn zoveel zaken te bedenken die de vrijheid van Nederlanders eigenlijk niet beperken maar waarmee je wel zand in de motor van de epidemie kunt strooien. Een betere ventilatie op scholen en datzelfde op drukke werkplekken kan echt helpen.

Het ministerie zou dat als beleid moeten uitspreken. De overheid kan in deze fase ook het beste weer mondkapjes in drukke plekken als de supermarkt en het openbaar vervoer en bijvoorbeeld bij de kapper verplichten. Juist door dit soort ingrepen is de kans kleiner dat je straks zwaardere, meer vrijheidsbeperkende maatregelen moet nemen. Ik begrijp ook niet dat de herhaalprik enkel voor 60-plussers toegankelijk is. Geef iedereen de mogelijkheid.

Wegbezuinigd

Preventie is sinds de jaren tachtig een belangrijk onderdeel van het gezondheidsbeleid in ons land geweest. Maar er is in de afgelopen tien jaar zoveel wegbezuinigd, dat de GGD’en amper nog zichtbaar zijn in de wijken. Vooral bij naleving van de maatregelen en de vaccinatiecampagne helpt dat niet. Er moet weer meer geld in die wijkmedewerkers gestoken worden, zodat zij de gemeenschap beter kunnen informeren over de risico’s van virussen als corona. En geef extra geld aan zorgmedewerkers, zodat ze minder snel zullen stoppen.

Uiteindelijk is een pandemie als deze echt wel beheersbaar. Je moet er alleen genoeg voor willen doen. De opmerking van minister Kuipers dat kwetsbaren nu eenmaal kwetsbaar zijn en er niets tegen te doen is, stuit me daarom echt tegen de borst. Het is ironisch dat Kuipers dat juist onder de D66-vlag zegt. Bij die partij was de slogan toch dat ze niemand laten vallen? Als dat echt zo is, moet hij dat nu aantonen door echt in te grijpen.

Arnold Bosman is epidemioloog, onderwijsinnovator en trainer in infectieziekten.

Nieuws

menu