Totale lockdown in polderend Nederland heel beperkt

Grote winkelketens als de Wibra moeten de deuren dicht houden. FOTO ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Het coronavirus heeft de toespraak die minister-president Mark Rutte maandag hield waarschijnlijk glimlachend aangehoord. Oké, de premier klonk heel ernstig en hij keek er heel serieus bij. Het was ook niet niks wat hij te melden had: Nederland ging op slot. Er kwam een totale lockdown aan.

Puntsgewijs liet hij het volk weten wat dit zou gaan betekenen. Alleen de essentiële winkels open, de scholen dicht, de theaters, musea en sportscholen op slot en zo zijn er nog wel een paar pijnpunten.

Maatregelen die er allemaal op gericht zijn het aantal bewegingen van ons zoveel mogelijk te beperken en contacten in te dammen. Dat zou het virus leren. Dan kan het niet meer van mens naar mens overspringen, zo had men in Den Haag bedacht.

Maar het virus weet inmiddels wel beter. Op alle maatregelen in Nederland komen weer veel uitzonderingen. Zoveel zelfs dat van de oorspronkelijke maatregelen nauwelijks iets overblijft. Jammer voor ons, fijn voor het virus.

En zo gaat het ook met de strenge lockdown. Waren essentiële winkels eerst nog alleen supermarkten, levensmiddelenzaken, apotheken en banken, inmiddels blijken ook slijterijen en drogisterijketens als Trekpleister en Kruidvat essentieel te zijn voor ons bestaan. Die zijn niet dicht gegaan. Evenals zaken waar men postpakketten kan halen en brengen en bloemenzaken die de kerstbomen en kerststukjes voor de deur verkopen. En grote tuincentrum-achtige bedrijven zoals Welkoop en Ranzijn blijken gewoon onder de categorie dierenspeciaalzaken te vallen. Die hebben eveneens het stempel essentieel, zijn dus gewoon open. De Action en Wibra vonden zichzelf gisteren ook even heel essentieel, maar dat ging zelfs het kabinet te ver: zij mogen niet open. En de Hema moet ook dicht.

De uiterste grenzen opzoeken

Het geeft echter wel aan dat we in Nederland constant de uiterste grenzen opzoeken. Zodra er een maatregel wordt afgekondigd, bedenken we creatief manieren om daar onderuit te komen. En het kabinet en de wetenschappers maar roepen dat we het ‘samen’ moeten doen. Nou, dat samen is dus heel beperkt. In de winkelstraten zijn een aantal zaken gewoon open. Je kunt niet overal alles kopen, maar toch.

Opvallend is dat het vooral de grote winkelketens zijn (veelal onderdeel van buitenlandse concerns) die er alles aan doen om onder de regels uit te komen. En het zijn vooral de lokale winkeliers, de speciaalzaken, die de klos zijn. Zo mag de schoenmaker wel schoenen maken, maar het verkopen van veters of schoenpoets is verboden. Dat kan je dan weer wel bij de supermarkt een paar blokken verder op halen.

De lingerie- en kledingzaken zijn gesloten, maar de pyjama’s, ondergoed, wanten, mutsen en sloffen worden wel bij het Kruidvat of de Trekpleister er tegenover verkocht. De boekhandels en dergelijke zijn eveneens dicht, maar boeken zijn ook bij de supermarkten en diezelfde drogisterijketens te koop.

Nederland is een fijn land, vindt het virus. Zelfs bij een totale lockdown blijven genoeg mogelijkheden over om zich lekker te kunnen verspreiden.

Max van den Broek, journalist en publicist uit Harlingen.

Nieuws

menu