Tien overwegingen over het maatschappelijk debat rond Johan Derksen

Voetbalman Derksen vormt met oud-Leeuwarder Wilfred Genee en Rene van der Gijp de kern van Veronica Inside. Foto: Remko de Waal

Voetbalman Derksen vormt met oud-Leeuwarder Wilfred Genee en Rene van der Gijp de kern van Veronica Inside. Met name activisten en BN-ers eisen excuus van Derksen over zijn uitspraak waarin hij rapper Akwasi vergelijkt met Zwarte Piet. Het maatschappelijk debat is fel. Wiebe Dooper uit Sneek hoopt dat het nuchtere verstand wint.

Ten eerste : altijd is Derksen zichzelf. Hij vertoont een ouderwets rechtlijnig gedrag uit de tijd dat ‘we’ nog afspraken maakten met een handtekening op de achterkant van een sigarendoosje.

Ten tweede. Kritiek op Derksen hoort. Anekdotes van hem zijn veelal raak en soms onsmakelijk. Het maakt hem niet charmant, wel gewaardeerd en tegelijk gevreesd. Op zijn openlijk seksisme is kritiek zeer terecht.

Ten derde. Derksen is geen racist. Met name bondscoach Koeman had in het huidige proces Oranje moeten adviseren af te zien van publiekelijke meningsvorming als groep. Een individuele opvatting is prima en de verantwoordelijk van de speler.

Ten vierde. Derksen is een oprechte man. Als hij ergens naast zit, durft hij dat toe te geven. Tegelijk heeft hij zelfspot. Dat zien we vooral terug als hij spreekt over zijn huwelijk en daarbij dikwijls seksuele toespelingen uit. Ook heeft hij een sociaal hart. Over uitbuiting en slavernij steekt Derksen zijn opvattingen niet onder stoelen en banken.

Ten vijfde. Derksen was een keiharde linksback bij diverse clubs. Veendam bood Cambuur in 1972 15.000 gulden voor Derksen. De Leeuwarder penningmeester adviseerde clubvoorzitter Douwe Keizer te wachten, totdat Veendam wel 25.000 op tafel zou leggen. Keizer zei daarop ongeveer het volgende: Verkoop Derksen meteen. Straks lopen we die 15.000 gulden mis.

Ten zesde. Het eventuele opheffen van Veronica Inside is een aanval op ons allen; op de vrijheid in onze democratie. Het is toegeven aan censuur en aan onverwerkte emoties van een minderheid die om wat voor reden zeker recht van spreken heeft.

Punt zeven. Het is niet slim dat bijvoorbeeld grutter AH zich terugtrekt als reclameboodschapper rond de uitzending. AH maakt zich hiermee onnodig onderdeel van de discussie.

Punt acht. De activistische minderheid en de zogeheten tv-sterren hebben in het publieke debat teveel invloed. Ze mogen Derksen neerzetten als tegenstander, maar niet als dé vijand. Overigens is de aandacht voor racisme altijd goed!

Punt negen. Derksen heeft niets met sporten als darts en turnen. Hij is een kenner van bluesmuziek. Hij organiseert muziekoptredens en wil van zijn woonplaats Grolloo het de ‘blueshoofdstad van Europa’ maken. Derksen is dus meer dan louter een voetbalman.

Punt tien. Een indrukwekkende grote groep schaart zich inmiddels via de sociale media achter Derksen, onder wie ik.

Wiebe Dooper, fan van Veronica Inside

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Opinie