LC Commentaar | Op Terschelling wordt het gesprek bepaald door roddels en wantrouwen

Aan empathisch leiderschap, de vrouwelijke bestuursstijl waarvoor de voormalige premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern werd geprezen, ontbreekt het in het gemeentehuis op Terschelling, waar vooralsnog een bestuurscollege van drie vrouwen de scepter zwaait. De daadkracht en het inlevingsvermogen waarin Ardern excelleerde, zijn de eilander wethouders en voormalig burgemeester vreemd. Binnen het raadshuis aan de Burgemeester Van Heusdenweg bepalen roddels en wantrouwen het discours.

De bestuurders van het vrouwencollege van Terschelling (vlnr): Gemeentesecretaris Hetty de Jong, wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema, burgemeester Caroline van de Pol en wethouder Gea van Essen.

De bestuurders van het vrouwencollege van Terschelling (vlnr): Gemeentesecretaris Hetty de Jong, wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema, burgemeester Caroline van de Pol en wethouder Gea van Essen. Foto: Marjolein van Roosmalen

Caroline van de Pol, wethouder in de gemeente Koggenland, werd in oktober 2020 benoemd tot burgemeester van Terschelling. Twee jaar later ruimt zij het veld alweer: de raad zegde vorige week het vertrouwen in haar op.