Te gast: Tocht zonder BN’ers, maar met beperking

‘Kon ik maar bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel vertellen over de Onbeperkte Elfstedentocht.’

Het bericht dat de Maarten van der Weijden Foundation zich wederom gaat inzetten voor kankeronderzoek door middel van het zwemmen van de 11stedenzwemtocht, geeft mij een dubbel gevoel.

Aan de ene kant ben ik blij en ontroerd dat deze man zo ontzettend begaan is met het kankeronderzoek. Ik weet zeker dat hij het weer voor elkaar gaat krijgen om veel mensen op de been te brengen en veel geld te verzamelen. En dat is een goede zaak. Vele ogen zullen op hem en de andere BN’ers gericht zijn, ze zullen met elkaar veel aandacht generen en daardoor mooie onderzoeken en projecten kunnen financieren.

Lees ook | Plan voor onbeperkte Elfstedentocht voor mensen met een chronische aandoening

Het steekt tegelijkertijd, omdat ik met mijn stichting SandyMoveS in september 2020 de Onbeperkte Elfstedentocht ga organiseren. Deze tocht richt zich op mensen met een chronische aandoening of beperking. Een doelgroep die vaak langs de zijlijn staat, niet gezien wordt en vaak niet de kans krijgt om in beweging te komen. Tijdens de Onbeperkte Elfstedentocht krijgen zij de kans om deel te nemen. Ieder op zijn eigen wijze en met een persoonlijk doel. De gehele tocht kan in vijf dagen tijd worden afgelegd, maar er kan ook worden gekozen voor een kortere afstand. Voor sommige mensen is 10 meter lopen al een geweldige uitdaging. Het zou een mooi doel zijn om voor te trainen. Het gaat erom dat iedereen over dezelfde finish komt, hetzelfde applaus krijgt, een medaille verdient en even in de schijnwerpers staat en succes ervaart.

Nu Maarten van der Weijden de Elfstedentocht voor BN’ers een paar weken voor ons evenement organiseert, ben ik bang dat alle ogen op zijn evenement gericht zullen zijn. Dat mensen die al zo vaak in de schijnwerpers staan en al zo vaak applaus krijgen, er deze keer weer met alle aandacht vandoor gaan. En dat is waar het steekt.

Lees ook LC+ | Van der Weijden over 11stedenzwemtocht 3.0: 'Jarenlang naar een zwemmende Maarten kijken, is niet interessant'

Ik heb al diverse pogingen gedaan om door te dringen tot de bubbel van de BN’ers, omdat ik besef dat het een manier is om veel aandacht te genereren. Ik heb contact gehad met Maarten om te onderzoeken of we samen iets zouden kunnen organiseren. Het is lastig. Bij iedere poging krijg ik te horen dat mijn plannen niet binnen de bestaande plannen passen of kom ik niet verder dan een redactie die mijn verhaal onderop de stapel legt. Ik begrijp dat er een bepaalde focus moet zijn en dat er geen ruimte is voor de vele aanvragen die worden gedaan, maar het is wel frustrerend. Een kleine groep BN’ers kan met alle gemak de aandacht op zich vestigen omdat die via de media toegang hebben tot een groot publiek.

'Kon ik René Froger maar opbellen'

Kon ik maar goed zingen of presenteren. Had ik maar ooit een gouden medaille gehaald op de Olympische Spelen. Kon ik maar bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel vertellen over de Onbeperkte Elfstedentocht en hem vragen of hij een bijdrage zou willen leveren aan dit initiatief. Kon ik René Froger maar opbellen.

Mijn grote droom is dat er in september 2020 veel deelnemers aan de start van de Onbeperkte Elfstedentocht verschijnen. Deelnemers die toegewerkt hebben naar hun persoonlijke doel en met een glimlach over de finish komen. Deelnemers die zich gesteund en gedragen voelen door heel Nederland doordat zij aangemoedigd worden en een flink bedrag gesponsord hebben gekregen.

Mijn droom is dat we met z’n allen een flink bedrag kunnen ophalen. Deze keer niet voor kankeronderzoek, maar voor onderzoek waar we allemaal iets aan hebben. Onderzoek dat zich richt op oorzaken van diverse ziektes. Dit soort onderzoek wordt moeizaam gefinancierd, er is een groot bedrag voor nodig. Minimaal iets met 6 nullen...

Ik ga voor samen sterk. Wat ben ik blij dat Henk Angenent zich gemeld heeft als ambassadeur van onze elfstedentocht. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we samen een mooie bijdrage kunnen leveren.

Sandy Krijnen woont in Cornwerd. Op sandymoves.nl schrijft zij over haar leven met MS.

Nieuws

menu