Te gast | Sluiting van de winkel is desastreus

Sigarenmagazijn Sipma in Sneek.

Het sluiten van de winkels is desastreus beleid voor het MKB, schrijft Sjoerd Hettinga, eigenaar van sigarenmagazijn Sipma in Sneek. ,,De hele dag staan er twintig man in de supermarkt in de rij voor sigaretten en oudejaarsloten."

Bedankt, regering, voor het keihard aanpakken van het Covid-19 virus.

Helaas voor ons betekent dit dat onze winkel tijdens de meest drukke weken van het jaar de deur moet sluiten. We dachten te voelen wat de horeca meemaakte, maar nu weten we het pas echt. De horeca is al maanden dicht, vele aanpassingen gedaan, toch geen omzet, geen winst, geen plezier en geluk uit je werk. Dat laatste telt zeer mee.

Maar de overheid heeft beslist in al haar wijsheid. De deuren gaan dicht. Gelukkig mag de horeca tijdens de kerst nog iets van afhaal doen.

Nu even over onze winkel, we hebben een sigarenwinkel in Sneek. Het overheidsbeleid is er structureel op gericht onze handel kapot te maken. Al decennia is men treiterend bezig het aantal rokers te verminderen. Door absurde prijsverhogingen, leeftijdsgrenzen, teksten en foto’s op de pakjes en wat al niet meer.

Nu moet de winkel ook nog dicht tijdens de drukste periode van het jaar. Iedereen wil een lot halen voor de oudejaarsloterij. We hebben ooit de jackpot verkocht van de Staatsloterij, mede daardoor verkopen we heel veel Staatsloten. Oudejaarsloten echter, dat zijn de krenten in de pap. Ieder jaar is het voor ons, en vele winkeliers in onze branche, genieten van de drukte en van de omzetten die we halen.

De Oudejaarsloterij is voor velen de manier om het jaar weer positief af te sluiten. Qua verdienste én om met een goed gevoel de kerst en het nieuwe jaar in te stappen. Dat valt dit jaar echter helemaal weg. Een afhaalloket bij de deur mag niet, zonder dat de mensen binnen komen, want dat zou kunnen leiden tot ‘onnodige verkeersbewegingen op straat’, van mensen in de stad.

Wat schetst onze verbazing: je mag wel binnen in de rij staan voor de servicebalie van de ‘Appie’ en de andere supermarkten. De hele dag staan er twintig man in de rij voor sigaretten en oudejaarsloten, binnen in de zaak. De kans op verspreiding van het virus is zo vele malen hoger dan buiten voor onze winkel. Maar de overheid heeft dus beslist in al zijn wijsheid.

We bezorgen nu, maar dat is bijna niets vergeleken met wat we normaal doen. We zouden van onze winkel een kerk moeten maken, dan zouden we alles kunnen doen wat de regering verboden heeft. Of van onze winkel een slijterij of een coffeeshop maken, dat zijn kennelijk ‘essentiële’ winkels.

Het aantal pakjes sigaretten dat verkocht wordt in de tabakswinkels daalt ieder jaar iets. De omzet stijgt echter door de bizarre accijnsverhogingen. Die extra accijnzen leiden dit jaar tot zo’n 30 procent prijsverhoging op de tabak en zo’n 15 tot 20 procent op de sigaretten. Door deze exorbitante prijsverhogingen daalt onze totale omzet, inclusief loterijen, niet genoeg om recht te hebben op een tegemoetkoming van de overheid. We worden dus aan twee kanten gepakt door de overheid.

Bedankt, regering, voor het desastreuze beleid voor het MKB.

SJOERD HETTINGA

Sigarenmagazijn Sipma

Sneek

Nieuws

menu