Te gast: Schaamte voor ons zwerfafval

Zwerfvuil langs de doorgaande wegen breidt zich uit. Foto: Gerrit Boer

Ik ruim al geruime tijd als vrijwilliger zwerfafval onder andere langs een deel van de rondweg Oost-Noord in Sneek op. Deze werkzaamheden voer ik met enige regelmaat uit en ik verbaas me iedere keer opnieuw over de hoeveelheid zwerfafval en over de aard van de weggegooide spullen, variërend van een huistelefoon, zwangerschapstest, blikjes, ballonnen, flesjes, handdoeken, drankflessen, plastics, rubber, tot voedselverpakkingen en wat al niet meer.

Deze week trok ik er weer met mijn afvalgrijper op uit en op een traject van een paar kilometer (de berm tussen de spoorwegovergang en rotonde Groenedijk.) van de Rondweg was dit de opbrengst, waaronder 42 blikjes, bierflesjes, sterke drank en wijnflesjes, fastfoodverpakkingen, twintig gesloten fastfood cupjes met saus , verschillende plastics enzovoort. Niet iets om trots op te zijn.

Volgens onderzoekers is zwerfafval, de grootste kleine ergernis. Maar wanneer het op ons eigen handelen aankomt, geven wij niet thuis en wijzen wij naar die ander die zich kennelijk schaamteloos ontdoet van zijn/haar afval. Anno 2020 leven wij in een land waar het woord schaamte hoogtij viert.

Denk maar eens aan vliegschaamte, baarschaamte, rijkdomschaamte, armoedeschaamte, zelfbeeldschaamte, vleesschaamte, dieselschaamte, geslachtsziekteschaamte, schaamlipschaamte, milieuschaamte, burnoutschaamte, bedplasschaamte, klimaatschaamte, aircoschaamte, crematieschaamte, folderschaamte, boerschaamte, bewateringschaamte, centraleverwarmingschaamte, veestalschaamte, Twitterschaamte, Facebookschaamte, Amaliaschaamte, oldtimerschaamte, openhaardschaamste, bontschaamte, vuurwerkschaaamte, rokersschaamte, klimaatschaamte, vluchtelingenschaamte, milieuschaamte, leefschaamte en wat al niet meer.

De lijst met schaamteonderwerpen breidt iedere maand uit en ik zou, op grond van mijn constatering, gemakkelijk het woord zwerfafvalschaamte daaraan kunnen toevoegen. Volgens mij hebben onze veel genoemde schaamtes vaak te maken met de wil van een ander, een ander die jou daarbij ook nog een schuldgevoel wil bezorgen.

Trek het je dus niet allemaal aan zou ik zeggen en doe een beetje normaal. Daarin past dat wij ook zonder wetten, voorschriften, processen, procedures, regeltjes en de wil van anderen, voldoende respect en fatsoen naar elkaar en de natuur tonen. Gooi daarom je (zwerf)afval dus niet zomaar in de natuur weg, maar neem de moeite om het in een prullenbak of afvalcontainer te gooien. Wees trots op een schone woon- en leefomgeving. Is het niet die van jou dan is het vast voor iemand waarvan je houdt en die je wel een prettige tijd op deze planeet toewenst.

Bob Kenter
Sneek

Nieuws

Meest gelezen