Te gast: Laat regenboogvlag wapperen als teken van steun

FOTO SHUTTERSTOCK

Een regenboogvlag hijsen is nergens voor nodig, want we zijn met zijn allen al heerlijk inclusief, vindt de provincie Fryslân. Daarmee ga je eraan voorbij dat de vlag een belangrijk historisch symbool is van de homogemeenschap.

Van het hijsen van een regenboogvlag wordt geen homo wijzer, zegt Willem Bosma in een commentaar in de LC van 20 februari. Een overheidsorgaan hoeft geen minderheidsgroepen selectief positief te belichten. Het is slecht symboolpolitiek, waar je als homo weinig mee opschiet.

Natuurlijk is een regenboogvlag alleen niet voldoende. Dat snapt iedereen. Bosma gaat er echter aan voorbij hoe belangrijk het is als je als overheid een signaal afgeeft in de vorm van het hijsen van een regenboogvlag. Een vlag als symbool voor een minderheidsgroep die helaas meer en meer in de verdrukking komt. In de jaren tachtig kon ik met mijn vriendin in Amsterdam hand in hand lopen. In Leeuwarden durfden we dat niet.

Nu is het net andersom. De tolerantie ten opzichte van gays, en transgenders is de afgelopen jaren helaas afgenomen. De toestroom van bevolkingsgroepen die negatief of zelfs vijandig staan tegenover homoseksualiteit, al dan niet vanwege hun religie, is hier mede debet aan. Homoseksualiteit is dus nog steeds een issue. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat homozijn ,,heel gewoon’’ is.

Die gedachtengang ontkent dat er nog hetero’s zijn voor wie dat niet gewoon is. En daarom is het broodnodig dat de overheid een signaal afgeeft. Als je die regenboogvlag ziet wapperen ervaar je dat als homo of lesbienne wel degelijk als een steuntje in de rug. Als teken dat je erbij hoort. Dat je gehoord wordt. Dat je welkom bent. Dat je veilig bent in deze provincie.

De regenboogvlag werd in 1978 ontworpen voor een van de eerste Gay Pride’s, die in San Francisco. De vlag was een teken van trots van de gay community. In de jaren daarna verving de vlag de roze driehoek als internationaal symbool van de homogemeenschap. In 2016 werd Drenthe de eerste regenboogprovincie. Snel daarna volgden de andere provincies. Ook twee Friese gemeentes, Leeuwarden en Súdwest-Fryslân, zetten zich in voor de sociale acceptatie van LHBTI’s.

Als ik de regenboogvlag zie wapperen op de Oldehove in Leeuwarden glimlach ik. Ook al voel ik mij ,,gewoon”, het is fijn te weten dat (ook) mijn gemeente mij erkent en mij expliciet steunt. Het is ook een teken aan anderen met minder tolerante opvattingen. Emancipatie begint met zichtbaarheid, zei Sipke Bousema in een interview. Natuurlijk is die regenboogvlag alleen niet genoeg. Maar het is wel een belangrijk symbool. Dus Fryslân, kom op! Hijs die vlag!

Karin de Mik, zelfstandig journalist en historica

Lees ook | Sipke Jan Bousema in ‘First Dates VIPS’: ‘Friesland is de enige niet-regenboogprovincie van Nederland’

Lee ook LC+ | Regenboogvlag of niet? Provinciale Staten zullen opnieuw kleur moeten bekennen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
LHBTI