Te Gast: Wie is nou die irritante peuter?

Vuurwerk in Sydney, ondanks de rook als gevolg van de branden. FOTO LUKAS COCH

In Australië is tot nu toe al 8,4 miljoen hectare bos verwoest, er zijn zeker 24 mensen om het leven gekomen en geschat wordt dat zo’n 480 miljoen dieren zijn omgekomen.

Australië heeft te maken met de ergste bosbranden uit zijn geschiedenis. Sinds november is verspreid over vijf deelstaten een gebied zo groot als Nederland in vlammen opgegaan.

Feesten tijdens een catastrofe

Maar het vuurwerkspektakel in Sydney moest gewoon doorgaan, terwijl een dikke laag smog de stad bedekt doordat er alleen al in het achterland van Sydney 500.000 hectare bos in vlammen opging. Onbegrijpelijk vind ik dit, doorfeesten terwijl er een catastrofe plaats vindt.

Marc van Niekerk-Thie, raadslid voor de VVD in De Fryske Marren, is dol op het afsteken van vuurwerk zo schrijft hij in Te Gast van 7 januari. Van Niekerk-Thie is erg gesteld op zijn vrijheid. Hij is van mening dat een vuurwerkverbod een eind maakt aan vrijheden en vraagt af of ‘wij (de voorstanders van een vuurwerkverbod) aan het veranderen zijn in een kleinzerige, pietluttige en vooral irritante peuter die zijn zin moet hebben en anders keihard gaat schreeuwen tot hij zijn zin wel krijgt’.

Andere kant

Maar als je bedenkt dat jaarlijks rond Oud en Nieuw mensen vingers en ogen kwijt raken; er honderden gewonden vallen van wie de helft niet zelf vuurwerk heeft afgeschoten; er soms dodelijke slachtoffers vallen; er veel materiële schade wordt aangericht; de concentraties fijnstof in de lucht tijdelijk veertig keer hoger zijn dan normaal; vele duizenden huisdieren zeer angstige uren doormaken; vogels en reeën verjaagd worden tijdens hun rustperiode en door stress volledig gedesoriënteerd raken; egels, vleermuizen en andere winterslapers gewekt en verjaagd worden en de hongerdood sterven; er een deken van schadelijke stoffen zoals koper, barium, strontium en antimoon over ons land daalt en dat uiteindelijk die stoffen in ons oppervlaktewater terechtkomen; er miljoenen stukjes plastic uit onder andere knetterballen in de natuur belanden... Dan vraag je je af wie die irritante peuter is die zijn zin moet hebben.

Lees ook: Te gast: Vuurwerkverbod vernielt vrijheden

Verantwoordelijkheid

Ook ik ben gesteld op vrijheid maar vrijheid mag nooit ten koste gaan van de aarde en al wat op de aarde leeft. Jantien de Boer schreef vorige week in haar column: ‘Misschien zijn we zo langzamerhand stik verwend geworden’. Ik denk dat Jantien gelijk heeft. In plaats van meer en nog meer zullen we toe moeten naar minder en nog minder. En ik bedoel hiermee niet alleen het vuurwerk. In tegenstelling tot Van Niekerk-Thie beschouw ik dit niet als aantasting van vrijheden, maar als het nemen van je verantwoordelijkheid.

Anita Dijkstra, Franeker

Nieuws

Meest gelezen