Taart

Vandaag gaan de fysieke stembussen open voor Tweede Kamerverkiezingen, die in veel opzichten anders zijn dan anders. Ze worden niet op één dag gehouden maar op drie, vanwege de coronapandemie.

De opbouw van de stemlocaties voor de Tweede Kamerverkiezingen was zondag in volle gang.

De opbouw van de stemlocaties voor de Tweede Kamerverkiezingen was zondag in volle gang. FOTO ANP/ROB ENGELAAR

Daar is veel over gezegd en geschreven. Het kabinet hield stug vast aan het doorgaan van de editie van maart 2021, hoewel de twijfels daarover begin dit jaar groot waren. We wisten niet hoe hard het virus in maart om zich heen zou slaan en het mag nooit zo zijn dat een grote groep kwetsbaren afziet van het uitbrengen van zijn stem.

Portugal liet de presidentsverkiezingen eind januari middenin de tweede coronagolf doorgaan. Mensen in witte pakken zochten quarantainekiezers thuis op om stemformulieren op te halen. De opkomst was er met 40 procent historisch laag.

Frankrijk stelde de verkiezingen voor regio’s en departementen uit van maart naar juni. Een jaar eerder had het parlement besloten de gemeenteraadsverkiezingen wél te laten doorgaan. Tellers en kiezers raakten besmet en uit onderzoek bleek naderhand dat 4000 ziekenhuisopnames aan het stemmen konden worden gelinkt.

'Verkiezingen zijn het feest van de democratie'

Er zijn gelukkig ook andere voorbeelden. In een land als Polen was de opkomst met ruim 68 procent ongekend hoog.

Ook in Nederland zullen veel ogen gericht zijn op het opkomstpercentage. De voortekenen zijn gunstig. Aan de voorbereidingen van het kabinet heeft het niet gelegen, en aan de lijsttrekkers evenmin. Kiezers zijn op de televisie en via allerlei digitale podia overspoeld met interviews, debatten en meer of minder onderhoudende privégesprekjes.

Dat er dingen misgaan, is een gegeven. Zeventigplussers mochten per brief hun stem uitbrengen. Een paar procent van deze kiezers zal door het gehannes met enveloppen zijn stem in het niets zien verdwijnen. Dat is jammer, het kan een partij linksom of rechtsom een zetel gaan kosten.

Alles overziend lijkt het besluit om door te gaan een verstandig besluit. Voorlopig is het niet de verwachting dat grote massa’s mensen thuisblijven.

Verkiezingen zijn een groot goed in een vrij land. Mooi was het verhaal dat deze krant zaterdag optekende in Akkrum uit de mond van de van oorsprong Syrische Raed Kurdi (41) en zijn vrouw Wafaa Awad (29). Kurdi mag woensdag voor het eerst van zijn leven in vrijheid stemmen, vertelde hij. ,,Dat voelt heel speciaal.’’

Het verhaal van Kurdi is er één om bij stil te staan. Verkiezingen zijn het feest van de democratie. De overleden politiek commentator Willem Breedveld van dagblad Trouw trakteerde op de verkiezingsdag op taart, een traditie die door velen is overgenomen. Laten de verhalen van Kurdi en Breedveld een stimulans zijn om de komende dagen het rode potlood op te pakken. Stemmen in vrijheid. Omdat het kan.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar