Succes SC Heerenveen smaakt zoet, maar is flinterdun

Benjamin Nygren met technisch manager Gerry Hamstra. FOTO LC

Onverwacht goed is de seizoensstart van SC Heerenveen. Toch is de realiteit ook dat de club ogenschijnlijk een risico neemt met een smalle en bovenal jonge selectie.

Het was een even opvallend als veelzeggend gegeven, dinsdag in de perskamer van het Abe Lenstra-stadion. Daar zat Rasmus Wendt, een 20-jarige vleugelaanvaller die op de slotdag van de transferperiode overkwam van Jong AZ.

Een paar minuten eerder werd de komst van Benjamin Nygren en Stanislav Shopov aangekondigd, al ontbrak de laatste omdat hij na zijn reis uit Bulgarije tien dagen in quarantaine moet. Beiden sluiten aan bij de eerste selectie van Johnny Jansen.

Grappig detail: zowel Nygren (19) als Shopov (18) is jonger dan Wendt, die voor de beloftenploeg van Heerenveen werd gehaald.

Lees ook | Benjamin Nygren is blij met SC Heerenveen na harde lessen in België

Het is dan ook niet verrassend dat Heerenveen met afstand de jongste selectie van de eredivisie heeft. Volgens de dinsdagavond al bijgewerkte cijfers van Transfermarkt is de gemiddelde leeftijd 21,9 jaar.

Talentvolle, jonge spelers

Een blik op de aanval zegt genoeg. Net als Nygren zijn Oliver Batista Meier (19), Arjen van der Heide (18) en Ulysses Llanez (19) spelers die dit seizoen veel minuten gaan maken. Talentvol zijn ze stuk voor stuk, maar tegelijk nog zo jong. Hetzelfde geldt voor Jan Paul van Hecke (20), al moet hierbij een kanttekening worden geplaatst. De fysiek sterke verdediger voetbalt als een routinier.

Natuurlijk, een ervaren selectie biedt geen garanties op succes. Maar een wetmatigheid in het voetbal is óók dat jeugdigheid nu eenmaal gepaard gaat met wisselvalligheid.

'Wie komt erin voor Henk Veerman of Mulder als ze geblesseerd raken?'

Je zou het in de euforie van de uitstekende seizoensstart haast vergeten. Maar amper een maand geleden stonden de seinen in het Abe Lenstra-stadion nog op donkerrood, na een voorbereiding waarin alle wedstrijden werden verloren.

Ja, het is ronduit knap wat sindsdien is neergezet. Vooralsnog brengen de ervaren versterkingen – Henk Veerman, Pawel Bochniewicz en Erwin Mulder – wat van hen wordt verwacht. Bovendien heeft Jansen in razendsnel tempo een hecht collectief gesmeed, waarin een paar individualisten, de Volendamse Veerman-tandem voorop, het verschil maken.

Voor Heerenveen smaakt de seizoensstart vanzelfsprekend zoet, cijfermatig gezien kon het haast niet beter. Maar wie kritisch naar deze selectie kijkt, kan niet anders dan concluderen dat het lijntje flinterdun is.

Onmisbare schakels

Het heeft Heerenveen de eerste wedstrijden bepaald niet tegengezeten, maar wat als de wind een keer 180 graden draait? In hoeverre kun je bouwen op jonge spelers, als een vormdip gezien hun leeftijd niet meer dan logisch is?

Maar ook: wie komt erin voor Henk Veerman of Mulder, spelers die eigenlijk onmisbaar zijn, als ze geblesseerd raken? Momenteel zijn hun vervangers respectievelijk 19 en 17 jaar, al komt er sowieso nog een meer ervaren tweede doelman bij.

Hoopgevend is dat Heerenveen nu al tien punten op zak heeft – en dat er geld is voor versterkingen in januari. Hoe gek het ook klinkt voor een ploeg die nu gedeeld eerste staat, Heerenveen moet nu vooral hopen dat het de winterstop zonder tegenslag haalt.

Nieuws

menu