Streep eronder

Mark Rutte noemde ze ‘publiek toegankelijke gebouwen’.

Asing Walthaus

Asing Walthaus FOTO: ANNET EVELEENS

Op de site van de rijksoverheid heette het even later ‘publiek toegankelijke locaties’: ‘Musea, theaters, seksclubs, casino’s, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken’.

Hoe je ze ook noemt, ze gaan vanaf vanavond twee weken dicht.

De reacties op zoiets zijn voorspelbaar. Het is een klap voor de kunst en het vermaak, een slag in het gezicht van instellingen waar ze juist heel voorzichtig bezig waren, dat soort zaken.

Dan denk je: waar is de expert die daar eens lekker tegenin gaat? Die zegt: ,,Dat theater, bioscoop en museum dicht gaan, dat werd ook wel eens een keertje tijd. Een hoop mensen komen daar al lang niet meer. Die hebben alles thuis, een grote tv, fantastisch geluid, Netflix, Spotify, som maar op.’’

,,In de twintigste eeuw waren die gebouwen misschien nog ergens goed voor, maar het is mooi geweest, ze zijn niet meer van deze tijd. Zulke instellingen hebben kunstenaars, muzikanten, acteurs nodig, maar die kunstenaars kunnen uitstekend zonder die instellingen. Hoog tijd om er een streep onder te zetten. Deze twee weken zijn een prachtige lakmoestest.’’

Zulke experts zijn er misschien wel, maar ze gaan dat vast niet zeggen. De enige die ik ervoor aanzie, is er al niet meer. Dat was onze wiskundeleraar Jan Schaafsma. Die zei zulke dingen, bijvoorbeeld over de overbodigheid van cultuursubsidies voor het Frysk Orkest, om de klas op te stoken. Wat meestal lukte. Of hij het echt meende, is de vraag: toen hij later VVD-wethouder van Leeuwarden was, opende hij wat toen het Fries Film Festival heette en sprak hij jubilerende orkesten toe.

Zijn er nog Jan Schaafsma’s?

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column