Sport en politiek hebben niks met elkaar te maken? 'Als je nou zo onnozel bent...'

Stelling: Sport en politiek hebben niks met elkaar te maken.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

Oud-voetballer Oeki Hoekema uit Heerenveen: ,,Dat argument ben ik destijds dagelijks tegengekomen en dan denk ik: als je nou zo onnozel bent dat je niet snapt dat sport en politiek echt wel met elkaar te maken hebben... Want juist Jorge Videla gebruikte de sport. Of misbruikte de sport. Dus dat excuus, daar ben ik zo helemaal klaar mee. Het slaat helemaal nergens op, dat je dat nog moet uitleggen.’’

Die stond. Hoekema was gistermorgen op NPO Radio 1. In 1978 was hij de enige profvoetballer ter wereld die pleitte voor een boycot van het WK voetbal in Argentinië, waar Videla en zijn militaire junta duizenden landgenoten martelden en vermoordden, of ze verdoofden en boven de oceaan uit vliegtuigen gooiden. Maar ja, werd er toen door bonden en organisatoren gezegd, sport en politiek; twee werelden. Het Nederlandse nationaal elftal ging erheen, want olé, olé olé olé, u kent dat wel. Argentinië won.

'Dat excuus, daar ben ik zo klaar mee'

Nu staat er een WK voor de deur in Qatar, volgend jaar. Hoekema zei in 2015 al: niet doen, dat land. Nu aan het licht is gekomen dat bij de aanleg van sportpaleizen daar meer dan zesduizend mensen zijn omgekomen ( stelt u zich Terschelling plus Vlieland voor en dan iedereen dood) zegt hij het weer.

,,In ieder land is wel iets hoor’’, zei Hoekema gisteren. ,,Maar op een gegeven moment moet je de grens trekken en zeggen: dit kan gewoon niet.’’

In 1978 is er niet naar Hoekema geluisterd. Dit kunnen we als een herkansing zien.

Maar je kunt hem ook negeren en een Heineken House neerzetten op de killing fields van Qatar. Sport heeft immers niks met politiek te maken.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column