Spijkers op laag water

‘De provincie toont zich een overheid die boven te scherp uitgelegde stikstofwetgeving gaat staan’. FOTO NIELS WESTRA

Spijkers zoeken op laag water. Dat is wat Valentijn Wösten van MOB en de vereniging Leefmilieu doen met zoeken naar motivaties om nieuwbouw van een stal aan de Tibsterwei in Ee, te keren (LC 17 oktober).

Toevallig ken ik de situatie daar, want heb daar jaren lang in de natuur verkeerd als faunabeheerder. Van een rechtstreeks significant negatieve invloed op welke vegetatie of diersoort ook, zoals dat zo mooi heet, is geen enkele sprake. Er zijn geen rechtstreekse verbanden te leggen met het vernieuwen en vervangen van de bestaande stal. Dan krijg je de armoe van het zoeken naar argumenten zoals eventueel grotere uitstoot van uitlaatgassen door werken in die stal. Op grond van dit soort scherpslijperij mogen de klagende buren, en geheel Ee, dan geen tweede of derde auto meer kopen, noch een motormaaier inzetten, noch een extra hond uitlaten, of hun eigen huis verbouwen.

De provincie valt veel te verwijten, maar in dit geval toont zij zich een overheid die boven op plat eigenbelang gestoeld pronken met natuurliefde en te scherp uitgelegde stikstofwetgeving door egoïstische individuen gaat staan. En zo hoort het ook.

Peter van Kempen uit Reduzum, faunabeheeradviseur.

Nieuws

menu