Spiegelpaleis

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Hoeveel macht hebben de grote techreuzen eigenlijk? Wat zijn de verantwoordelijkheden van bedrijven als Facebook, Google en YouTube?

Natuurlijk ging het deze week tijdens de redactievideovergadering ook over de uitzending van Arjen Lubach. In Zondag met Lubach liet de presentator zien hoe het algoritme van YouTube de bezoeker verleidt om te blijven klikken door steeds weer nieuwe filmpjes aan te bieden. Als een ketting rijgen de filmpjes zich aaneen. Voor wie het niet heeft gezien: Lubach liet zien hoe de zoekterm ‘PCR test betrouwbaar’ via een paar filmpjes leidde tot complottheorieën over de aanslagen van 11 september. Een fabeltjesfuik, noemde hij het, waarbij mensen (bewust of onbewust) verdwalen in een spiegelpaleis van elkaar bevestigende denkbeelden.

Een paar dagen na de uitzending verwijderde YouTube (onderdeel van Google) het videokanaal van Frans Frederiks, beter bekend als Lange Frans. In verschillende video’s had de rapper complottheorieën besproken met gasten en tijdens een gesprek een verkapte bedreiging aan premier Mark Rutte geuit. Ook de muziekvideo’s van Lange Frans werden offline gehaald. Op Radio 538 zei hij later dat de uitspraken over Rutte „wellicht ongelukkig” waren geweest.

YouTube laat weten dat het account werd verwijderd ‘wegens herhaalde of ernstige schendingen van de communityrichtlijnen’. Onlangs zijn de regels aangescherpt over de content op het sociale mediaplatform en wil het platform strenger optreden tegen haat, intimidatie en (medische) misinformatie.’

Instagram en YouTube zijn besloten clubjes met eigen regels waar op termijn alleen een tandeloze versie van de werkelijkheid wordt getolereerd

Eerder liet Facebook al weten dat er geen ruimte meer is voor Zwarte Piet op het platform. Pagina’s met titels als Red Zwarte Piet, Actiegroep Pro Zwarte Piet en Zwarte Piet Liefhebbers werden verwijderd. Ook hier dezelfde verantwoording: de berichten en afbeeldingen schenden de gebruiksregels van het platform.

Het is lovenswaardig dat grote mediabedrijven optreden tegen de uitwassen op sociale media. Denk aan de gestoorde terroristen die live op Facebook een aanslag pleegden of de mensen die zich in besloten groepen bezighouden met strafbare zaken. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed in een rechtsstaat. Het mag duidelijk zijn dat die vrijheid niet geldt op sociale media. Facebook, Instagram en YouTube zijn besloten clubjes met eigen regels waar op termijn alleen een tandeloze versie van de werkelijkheid wordt getolereerd. Lange Frans is dan ook geen slachtoffer van censuur.

Zolang er niet wordt gediscrimineerd wordt of opgeroepen tot geweld, is het vrije woord in de pers veilig voor iedereen die zijn mening wil geven. Stof tot nadenken voor iedereen die fulmineert tegen de mainstream media . Ook Frans.

hoofdredactie@lc.nl

Nieuws

menu