Spannend

Het was zo onopvallend dat het de krant niet haalde.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

Op 22 april 2014, werd een vergunning aangevraagd om festivals in de Groene Ster bij Leeuwarden te kunnen houden, ondanks het bestemmingsplan voor dat gebied.

Een jaar eerder was er al zo’n festival geweest, Welcome to the village . Leeuwarden vond het naar meer smaken, zoiets gaf standing aan een mogelijke culturele hoofdstad van Europa, vandaar die aanvraag.

Met die datum begint de tijdlijn in het rapport van de Leeuwarder rekenkamer, dat maandag is verschenen. Het is zakelijk geschreven, maar als je wat door de tekst heen leest wordt het een spannende roman, met Leeuwarden als evil empire , beschreven in zinnen als: ‘Onderzoeken, adviesbureaus, alles wordt ingeschakeld om de grens op te zoeken’, ‘hard hameren op het eigen gelijk’, en een ‘dwangmatige focus op het eigen gelijk betreffende ‘geluid’.’

Daartegenover is er het voortdurende verzet van een clubje, dat de ene zaak na de andere aanspande, op het kinderachtige af. Ze wonnen wel vaak, elk jaar zei de rechter: ‘Dit kan zo niet langer’, maar daar hadden ze weinig aan. Tegen die tijd stonden de festivaltenten al klaar en moest het, vooruit, maar doorgaan. En het jaar erop was het nieuwe rondes, nieuwe kansen. Toen de vermoeide rechter in 2017 zei: ga het eens beter samen met de omwonenden regelen, deed Leeuwarden dat gewoon niet. Ze formuleerden het juridischer dan ik nu doe.

En toch: zonder dat clubje was dit rapport er waarschijnlijk niet geweest. Was het echt een spannende roman, dan eindigde het met de overwinning van de aanhouders. Nu eindigt het als een cliffhanger, die benieuwd maakt naar het vervolg.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie