Solidaire schokdempers

Catastrofaal, noemde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de krimp van de Nederlandse economie in het tweede kwartaal. Om er gelijk bij te zeggen dat het nog veel erger had kunnen zijn. Wat is de overtreffende trap van catastrofaal? Apocalyptisch misschien?

CBS toont aan: Friesland had tientallen meer coronadoden dan gemeld.

CBS toont aan: Friesland had tientallen meer coronadoden dan gemeld. FOTO ANP

Het bruto binnenlands product – de waarde van alle goederen en diensten bij elkaar opgeteld – kromp in de maanden april, mei en juni met 8,5 procent. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen had de klap natuurlijk wel zien aankomen, maar was toch onder de indruk: „Dit is met niks te vergelijken. Zelfs in de depressie van de jaren 30 kromp de Nederlandse economie niet zo hard als nu. Het jaar is natuurlijk nog niet voorbij. Maar de Nederlandse economie is nu in een half jaar tijd wel met 10 procent gekrompen. Dat soort cijfers zie je normaal gesproken alleen in tijden van oorlog.”

Ook in het buitenland slaan de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus diepe kraters. De economie van het Verenigd Koninkrijk kromp met ruim 20 procent, Spanje 18,5 en Duitsland 10,1. De economische groei van een paar jaar tijd is volledig verdwenen. Door de intelligente lockdown kwam de samenleving abrupt tot stilstand. Consumenten gaven fiks minder uit, theaters en restaurants moesten sluiten en de bussen en vliegtuigen waren leeg. De geschiedenis zal leren of de drastische ingreep proportioneel is geweest.

Volgens de officiële cijfers zijn er meer dan 6000 mensen overleden aan corona (69 in Friesland, zonder de oversterfte). De uitgestelde gevolgen komen nu. De werkloosheid is sterk gestegen, waarbij vooral de flexwerkers getroffen worden. Dat de cijfers catastrofaal maar niet apocalyptisch zijn, is te danken aan het vangnet van de overheid. De steunmaatregelen voor bedrijven en zelfstandigen hebben gewerkt als solidaire schokdempers. Anders waren er nog veel meer faillissementen en werklozen geweest.

Het begrip solidariteit is inmiddels diep weggezakt bij veel mensen. De eigen ruimte claimen en je gelijk halen, zonder daarbij respect te hebben voor de opvattingen of gevoelens van de ander, lijkt in het huidige klimaat de norm. Onder de indruk van verhalen van patiënten op de intensive care hielden mensen zich aan het begin van de coronacrisis nog aan de regels omdat ze zelf niet ziek wilden worden. Tijdens de zorgeloze zomer is die angst weggeëbd.

De cijfers van het CBS laten zien dat de werkelijke schade door de coronacrisis economisch is. Zolang mensen niet de discipline kunnen opbrengen om anderhalve meter afstand te bewaren, hun handen te wassen en drukke plekken te vermijden, is exponentiële verspreiding van het virus een groot gevaar. Respecteer de ruimte van de ander. En als kwetsbare mensen u niets kunnen schelen, doe het dan om een tweede lockdown te voorkomen.

commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar