Slieker is mislukt in het Fries Museum

‘Slieker in het Fries Museum heeft de uitstraling van een parkeergarage.’

Filmhuis Slieker zou de binnenstad laten bruisen, maar dat valt tegen. Daarom moet het zo snel mogelijk vertrekken uit het Fries Museum.

Dit voorspelde architect Hubert-Jan Henket, de ontwerper van het Fries Museum, in 2008: ,,Het filmhuis gaat ’s avonds mensen naar het museum trekken.’’

Er was toen een discussie gaande over het filmhuis in Leeuwarden, dat toen nog in een te kleine kelder zat naast de Harmonie. Daar zit nu stadsomroep Leo.

Een steile trap die het in een Hitchcockfilm uitstekend zou hebben gedaan leidde er naar een kleine caféruimte, waar vrijwilligers achter de bar koffie, bier en wijn schonken. Er waren twee zaaltjes, een grotere, met de stoelen veel te dicht op elkaar, en een kleinere. En achter de bar was een volgepropt kantoor. Het was best knus, na de film bleven mensen plakken en je kon er zelfs tot diep in de nacht ‘Trash-festivals’ organiseren met rare cult- en horrorfilms, maar erg praktisch was het allemaal niet. Bovendien wilde het filmhuis graag een derde zaal.

Daarom kwam al in 2004 de gedachte opzetten om het filmhuis onder te brengen in de geplande nieuwbouw van het Fries Museum aan het Wilhelminaplein.

Het leek een gouden idee

Dat leek iedereen destijds een gouden idee. De club die nu Stichting Film in Friesland heet (waar het filmhuis, het filmfestival en het archief onder vallen), de architect, het museum; allemaal zagen ze louter voordelen. Nieuwe zalen, een nieuw Grand Café erbij voor de nazit, zo zou er ook ’s avonds wat op het plein te doen zijn. Er konden programma’s komen in samenwerking met het museum, het bezoek zou aantrekken. Een win-winsituatie.

Tien jaar geleden hing de verhuizing even aan een zijden draadje, omdat er te weinig geld voor was. Maar het ging toch door, dankzij inspanningen van een paar cultuurwethouders (,,Dat is wat we willen, dynamiek in de stad. Geen donkere wand ’s avonds, maar levendigheid op het Zaailand’’, zei Isabelle Diks) en wat geld (2,2 miljoen euro van de gemeente, 6 ton van de provincie) kon het doorgaan.

,,We gaan de binnenstad laten bruisen’’, zei Henk Buith, voorzitter van Film in Friesland. Hij zag het helemaal zitten.

Nou.

Toegegeven, de zalen van Filmhuis Slieker zijn mooi. De vertoningen zijn afhankelijk van de film boeiend. De vrijwilligers doen hun best. Daar ligt het niet aan.

Maar voor de rest is het een tegenvaller. Daar is Filmhuis Slieker mislukt.

Of de duivel ze op de hielen zit

Waar het een club zou moeten zijn, een plek voor mensen die wat meer willen dan film kijken en meteen weer naar huis, daar is het juist een kale bende. Slieker in het Fries Museum heeft de uitstraling van een parkeergarage. De ruimte is hol en leeg, het café is dicht, filmliefhebbers staan zwijgend te wachten tot het begint en gaan er na afloop vandoor of de duivel ze op de hielen zit. Samenwerking met het Fries Museum stelt niks voor.

Daar kun je voor kiezen, om een zaal te zijn die enkel films vertoont zonder poespas, maar die zijn er straks genoeg als alle Leeuwarder bioscoopplannen doorgaan (één bios naast De Harmonie, een andere bij het nieuwe Cambuurstadion).

Het is een publiek geheim dat ook Film in Friesland ontevreden is. Nu en dan zijn er voorzichtige pogingen om een andere ruimte te vinden. Er zijn gesprekken geweest over de Cinema Bioscoop aan de Nieuwestad, waar nu nog Pathé in zit. Collega Pieter de Groot opperde in deze krant een verhuizing naar Zalen Schaaf.

Dus: weg daar, voordat het filmhuis dood is. Het Fries Museum wil uitbreiden? Ik weet drie zalen. (En een bijna leegstaand winkelcentrum, maar dat is een ander verhaal).

Waar moeten ze dan heen? Doet er niet zoveel toe. Voor mijn part naar een kraakpand, als er maar sfeer is, als het maar een plek is waar je graag komt, omdat er wat te beleven valt en je er over film kunt bomen.

Slieker in 2019 weg uit het museum dat is nog eens een goed voornemen. Ik wens het u van harte toe.

Asing Walthaus is redacteur van deze krant en filmliefhebber.

Nieuws

Meest gelezen