Sjybårturn

Sjybårturn is: ‘Het geluid van de zee door een slaapkamerraam in een milde zomernacht, als de golfjes bedaard op het zachte zandstrand slaan’.

Asing Walthaus

Asing Walthaus FOTO: ANNET EVELEENS

Hoewel ik vroeger in mijn slaapkamer bij gunstige wind de zee kon horen, heb ik nooit geweten dat daar een woord voor bestond. Ik ben dan ook nog nooit op de Vesterålen geweest, eilanden in het Noorden van Noorwegen waar je met de auto kunt komen, want er zijn bruggen.

In zijn boek Haaienkoorts vertelt Morten A. Strøksnes over sjybårturn . Het woord wordt volgens hem gebruikt aan de zeezijde van de Vesterålen. Wat logisch klinkt want daar heb je de meeste slaapkamers aan zee.

Het boek, vier jaar geleden in het Nederlands uitgekomen, gaat over Strøksnes en een vriend die samen op een Groenlandse haai jagen. Daar kun je verder niks mee, met zo’n haai, het vlees is giftig en alleen op IJsland hebben ze een manier bedacht om de huid te laten rijpen zodat je het kunt eten. Dat heet kæstur hákarl en het stinkt zo dat de meesten het niet blieven. Zulke dingen leer je uit Haaienkoorts , dat propvol weetjes, kosmische bespiegelingen en sterke verhalen staat.

'Als golfjes bedaard op het strand slaan'

Omdat ik dol ben op woorden die iets heel specifieks betekenen (toen ik voor het eerst ovovivipaar hoorde kon ik een juichkreet niet onderdrukken) sprak sjybårturn me aan.

Maar als je er op internet naar zoekt vind je alleen verwijzingen naar dit boek. Dat maakt achterdochtig. Voor het geluid van zee zijn veel woorden – maar in combinatie met een slaapkamerraam... Zou het verzonnen zijn? De enige manier om erachter te komen is: met de auto naar de Vesterålen en hopen op een milde zomernacht.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column