Sfeerhut

Het was een onrustig gevoel. Het berichtje was zelfs al getikt op de telefoon. Of ik onze vouwwagen weer uit de stalling kon halen?

Johan Stobbe.

Johan Stobbe. FOTO ANNET EVELEENS

Niet verstuurd, maar wat had ik de neiging om het ding op onze oprit op te zetten, om onder de luifel met een biertje voor de neus de Tour de France te kunnen volgen. Zo doe ik dat al jaren. Zo’n Tour in september voelt gewoon onwennig.

Alles is anders. Dat werd nog eens benadrukt door de uitzending van de Avondetappe . De NOS zet de tafel dit jaar niet neer op binnenplaatsen van de mooiste Franse chateaus, maar gaat kriskras Nederland door. Harkema was een van de finishplaatsen. Om specifieker te zijn: de uitzending kwam uit de Sfeerhut in Harkema.

De tot bar omgebouwde voormalige kalvermesterij in de tuin van de familie Weening werd in 2005 op passende wijze ingewijd. Het was de verzamelplaats van de groep van negentig Harkieten die Pieter Weening na de Tour waarin hij een etappe won, ging ophalen in een touringcar.

Er miste al een flinke hap uit de 720 blikken bier

De bus vertrok om 2 uur zaterdagnacht richting Parijs. Verschillende supporters rolden zo vanuit de kroeg via een biertje in de Sfeerhut de bus in. De buschauffeur waarschuwde nog om pas in België te gaan plassen, maar het toilet was al voor Almere vol. Er miste al een flinke hap uit de 720 blikken bier.

In die Sfeerhut zat Pieter Weening aan een watertje uit een blinkend kristallen glas. Ik wist meteen dat die niet achter de bar vandaan kwamen. In de hut komt vocht rechtstreeks uit de fles. Of, zoals Pieters broer Eddy demonstreerde, uit een flinke bierpul die ergens achter de bar vandaan was getoverd. En water? Kom op even.

Het werd een uiterst nette tv-uitzending, eentje die beslist niet symbolisch kon zijn voor wat zich gewoonweg afspeelt in het hok. Het verhaal gaat dat er op de bodem van de naastgelegen vijver in elk geval één mobiele telefoon ligt. Verloren door een bezoeker die in kennelijke staat vanuit de hut zo het water inliep.

De Tour in september, de Avondetappe vanuit Harkema. Eens te meer een bewijs dat die verrekte corona tornt aan alle dingen die zo normaal zijn. Ik zag Pieter Weening in zijn eigen Sfeerhut nippen aan een watertje uit een kristallen glas. Dat was een primeur. Kan niet anders.

johan.stobbe@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column