Scholier verdient een complimentje

‘De leerlingen doen hun best om niet te veel te klagen dat het koud is in het lokaal met ramen die de hele dag open staan.’ FOTO SHUTTERSTOCK

Regelmatig zie ik in kranten en andere media stukken voorbijkomen waarin wordt beweerd dat jongeren zich slecht aan de coronamaatregelen houden.

Zo las ik onlangs een ingezonden brief in Het Parool van een docente uit Amsterdam die zich een ‘proefkonijn’ voelt en de grootste moeite moet doen om ervoor te zorgen dat haar leerlingen afstand houden. Triest genoeg voor haar mislukt dit ook nog geregeld en komt ze soms zelfs in botsing met een leerling.

Misschien zijn de jongeren in Friesland wat braver dan in Amsterdam (ik denk niet graag in clichés, maar het zou kunnen), maar mijn beeld van hoe middelbare scholieren omgaan met deze pandemie is toch heel wat positiever dan wat ik doorgaans terugzie en -hoor in het nieuws.

De leerlingen waar ik mee werk, ontsmetten netjes hun handen (soms wel met zelf meegebrachte handgel, want ‘bah, dat spul van school is echt heel ranzig’), doen hun best om niet te veel te klagen dat het koud is in het lokaal met ramen die de hele dag open staan en proberen zoveel mogelijk afstand te houden van docenten.

Wanneer ze toch per ongeluk te dichtbij dreigen te komen, hoef ik mijn hand maar op te steken en ze komen abrupt tot stilstand, terwijl ze netjes hun excuses aanbieden.

Ondertussen wachten ze geduldig wanneer een docent (met veel of bedroevend weinig technische vaardigheden) de onlineles voor de thuiszitters probeert op te starten. Soms helpen ze zelfs een handje. Toen ik vandaag vanuit huis les moest geven vanwege verkoudheidsklachten, was daar een handige leerling die zijn iPad met de beamer in het lokaal wist te verbinden, zodat de hele klas me goed kon zien.

Iedereen was netjes aanwezig en beantwoordde de vragen die ik stelde. Al met al een prima les en dat terwijl ik 60 kilometer verderop zat.

Natuurlijk, het zijn erg lastige tijden waar we ons in bevinden. En ja, jongeren zoeken af en toe de grenzen op. Maar ik zie vooral leerlingen die – net als volwassenen overigens – moeten wennen aan een nieuwe situatie op school en daar het beste van proberen te maken.

Dus het wordt tijd dat dit ook eens in een krant gezegd wordt: leerlingen, bedankt voor jullie hulp en bedankt voor jullie gezelligheid.

Ik hoop dat we er samen het beste van blijven proberen te maken. En dat jullie een dikke trui of een mooie onesie mee naar school nemen als de herfst en winter straks arriveren…

Femke Swarte is docent Duits op het Bornego College in Heerenveen.

Nieuws

menu