Sabearelân

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

In het leven lopen talloze verhalen de hele dag door elkaar heen, groot en klein. Soms worden ze een deel van ons.

We volgen allemaal de grote verhalen op het nieuws. We lezen over terroristische aanslagen in Frankrijk, zien op het Journaal vollopende verpleegafdelingen of verwonderen ons over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tegelijkertijd vertellen we elkaar onze eigen verhalen.

Het ontslag van het nichtje dat net een baan had bij een muziekfestival. Het huwelijksfeest van een broer dat was verzet en toch weer afgeblazen, door corona. We leven mee met de dagelijkse belevenissen van vrienden op sociale media. Soms worden de verhalen deel van ons eigen leven.

De afgelopen maanden was er een verhaal dat als een rode draad liep door mijn dagen en die van vele anderen. De Friese journaliste Nynke Sietsma hield op Instagram en Facebook bij wat zij en haar man Robert Jan meemaakten bij de verzorging van hun zieke zoon Berend. Vier jaar oud, blonde krullen en dol op ananas.

Ziekenhuis in, ziekenhuis uit, Nynke beschreef het met een bewonderenswaardige eerlijkheid. Licht in de moeilijke momenten, genietend van de mooie uren. Vrienden en vreemden brachten voedsel, speelgoed of kleren. Er werd geld ingezameld en er werden taarten gebakken. „Berend kon de zon aanzetten.”

Woensdag stond de wereld stil toen het bericht kwam dat Berend Samuel was overleden.

Onwetend van de zieke Berend schreef zangeres Nynke Laverman de afgelopen tijd aan een nieuw nummer dat nog uitgebracht moet worden. Ze vond in het nummer Sabearelân de woorden die iedereen zocht maar die niemand kon vinden. De enige woorden die passend zijn bij een afscheid. Liefde.

En alles wat ik sizze kin

Is dat leafde net stikken kin

En dat alles lyts leaf jonkje

Alles alles wat der is

En alles watsto bist

Fan leafde makke is

hoofdredactie@lc.nl

Nieuws

menu