Roversgoed

Op de derde woensdag van september ging deze column over Prinsjesdag van de dag ervoor.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

Piet Jelsma van het Mini Oranje Museum Oosterwolde vertelde erin hoe hij de Haagse rijtoer dit jaar had moeten missen, want corona.

Als hij er wel heen had gekund had hij zo’n mondkapje willen bemachtigen dat de Tweede Kamerleden die dag hadden, om voor te doen tijdens hun busrit naar de Grote Kerk. Donkergrijs, met in een lichter lettertje Prinsjesdag 2020 erop.

Een ander ziet daar vermoedelijk niet meer in dan een lapje stof, maar voor een Mini Oranje Museum is zoiets een kostbaar bezit.

En zie: vandaag krijgt Jelsma er een overhandigd.

,,Ik heb via de bodes van de plenaire zaal nog een van de allerlaatste achterover weten te drukken’’, meldt kamerlid Harry van der Molen. Zelf droeg hij die dag een ander kapje, met Friese pompeblêden. Naar zo’n officieel exemplaar moest hij alsnog op jacht. ,,Het is roversgoed, maar het is gelukt.’’

 

Jelsma blij en ik heimelijk ook. Want zonder die column was dat niet gebeurd, en dat geeft een plezierig gevoel. Columns schrijven is meestal net zoiets als cake bakken. Leuk om te doen en als het resultaat geslaagd is hebben anderen er ook wat aan. Maar dan is het op en hebben mensen al snel weer trek in iets anders.

Nu is er een museumpje waar straks een antraciet lapje met een verhaal ligt, het krijgt er vast een prominente plaats. En dat komt door een column. Nu het op de kop af tien jaar geleden is dat ik de eerste schreef (dat was op 12 oktober 2010) kan ik dus zeggen dat die schrijverij soms toch iets uit kan halen. Hoe klein ook. Het bewijs ligt in Oosterwolde.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column