Remember…

Heeft u ook gekeken naar de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden? Er traden verschillende artiesten op, onder wie Lady Gaga die het volkslied zong, Jennifer Lopez en Justin Timberlake. Allemaal artiesten die zich al jaren achter de Democraten scharen.

Gitte Brugman.

Gitte Brugman. FOTO ANNET EVELEENS

Een meer verrassende zanger, die de officiële ceremonie mocht afsluiten met Amazing Grace , was countryster Garth Brooks. Vier jaar geleden zou hij acte de présence geven bij het aantreden van Donald Trump, maar toen paste dat niet in zijn tourschema. Nu was hij, volgens de commentatoren, uitgenodigd door first lady Jill Biden. En had hij de uitnodiging geaccepteerd, omdat hij vindt dat de beëdiging van nationaal belang is en dat die iedereen met elkaar verbindt. Maar denken alle Amerikanen daar zo over?

,,Remember the Dixie Chicks’’, zou Dolly Parton zeggen. In de podcast Dolly Parton’s America wordt deze eveneens mega-countryster geïnterviewd door Jad Abumrad. In negen afleveringen bespreekt hij haar muziek, de Amerikaanse muziekgeschiedenis en de rol die Dolly Parton speelt als ster. De rondborstige zangeres mag dan soms kinderlijk klinken, wie haar in deze serie beluistert leert een bijzondere persoonlijkheid kennen. Ze is iemand die fans heeft uit alle sociale, politieke en religieuze lagen van de Amerikaanse bevolking.

Behalve dat ze aardig haar mondje kan roeren en over de nodige zelfspot beschikt, heeft ze ook een goed zakelijk instinct. Haar pretpark Dollywood draait uitstekend en je zult haar er niet op betrappen dat ze een deel van haar achterban van zich vervreemdt. Zoals de Dixie Chicks uit Dallas deden.

De Dixie Chicks verkochten in 1995 12 miljoen exemplaren van hun cd Wide Open Spaces . Ze golden als de grootste band ter wereld toen ze in 2003 optraden in Londen. Tijdens dat concert gaf zangeres Natalie Maines commentaar op de Amerikaanse inval in Irak. ‘We schamen ons dat de president van de VS uit Texas komt’, zei ze over George W. Bush. Een journalist van de Amerikaanse krant The Guardian recenseerde het optreden en citeerde Maines. Wat de Dixie Chicks bijna hun carrière kostte.

Republikeins Amerika viel over de vrouwengroep heen. Maines werd met de dood bedreigd en hun conservatieve country-achterban liet hen vallen als een baksteen. Er waren demonstraties waarbij hun cd’s met bulldozers werden platgewalst en hun muziek werd geboycot. In de jaren erna nam hun succes geleidelijk weer toe, in 2007 won het drietal zelfs vijf Grammy’s. Een succes dat volgens CNN te danken was aan hun politieke stellingname. Maar daarna traden ze steeds minder op, en zo goed als het voor 2003 ging, werd het niet meer. Vorig jaar kwamen de drie nog in het nieuws toen ze hun naam veranderden in The Chicks, vanwege de associatie van het woord dixie met het slavernijverleden.

Misschien is het optreden van Brooks in Washington van een andere orde. Het getuigt in elk geval niet van een anti-Amerikaanse houding, waarvan The Chicks wel werden beschuldigd. Maar of de Republikeinen hem vergeven dat hij zich in het Democratische kamp schaart achter politiek uitgesproken artiesten als Bruce Springsteen, Stevie Wonder en Beyoncé… Ik betwijfel het. Misschien geldt na woensdag wel ‘Remember Garth Brooks…’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column