Blijkbaar mag je alleen iets schrijven waar de lezer het mee eens is

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Rellen op straat, verhitte discussies op sociale media, in de krant en in de mailbox. Waar zijn beschaving en hoffelijkheid gebleven?

Deze week stond natuurlijk helemaal in het teken van de uitbarstingen van geweld in de straten van grote en kleinere steden. Het begon op zondag, met onrust op Urk en in Amsterdam en Eindhoven. Sommige mensen waren misschien naar de binnensteden gekomen om vreedzaam te demonstreren, dat geluid werd volkomen overschaduwd door onruststokers die alleen maar uit waren op het trappen van rotzooi.

Friesland beleefde vorig weekend een rustig begin van de avondklok. Het was druk in de bossen maar stil op straat, zo stond op de voorpagina. Achteraf werd natuurlijk al snel duidelijk dat dat een verkeerde inschatting was. We hadden de geweldsexplosie prominenter op de voorpagina van maandag moeten zetten, in plaats van op de binnenpagina’s. Een goede les voor volgende keer.

De rellen kregen ook een vervolg op de opiniepagina’s – en in mijn mailbox. Redacteur Philippus van der Meulen schreef een kort opiniestuk op de Podiumpagina waarin hij beargumenteerde dat de avondklok de druppel kon zijn voor mensen voor wie de maat vol is door alle beperkende coronamaatregelen. Dat had hij niet mogen schrijven, vonden sommige lezers.

Een trouwe abonnee schreef: „Deze meneer meent dat er wel een verklaring is voor het gedrag van dit tuig van de richel, dat nu al enkele dagen menig binnenstad verbouwt en winkels plundert. Voor dat walgelijke gedrag is op geen enkele wijze goed te praten. Ik verbaas me erover dat zo’n redacteur in de eigen krant ruimte krijgt voor een dergelijke bijdrage.”

Ik heb geantwoord dat het zoeken naar een verklaring iets anders is dan goedpraten. Zeker op de opiniepagina’s moet er ruimte zijn voor reflectie en het onderbouwd uitwisselen van verschillende standpunten. Een andere lezer vond vrijheid van meningsuiting maar een ‘kulargument’ in dit geval. Blijkbaar mag alleen geschreven worden wat overeenkomt met de eigen mening.

Een tikje erger is de toon op sociale media. Het is onacceptabel wat sommige mensen daar tegenwoordig schrijven onder bepaalde artikelen op onze Facebookpagina. Alles lijkt een aanleiding om de krant of geïnterviewden in de krant te beledigen en te beschimpen. Het gaat allemaal onder de eigen naam (niet anoniem), dus blijkbaar is het inmiddels algemeen geaccepteerd om iemand anders verbale klappen te geven. Aanleiding voor ons in ieder geval om in de hoofdredactie te bespreken hoe we om moeten gaan met dit soort reacties – zonder het voor de goedwillenden te verpesten.

hoofdredactie@lc.nl

Het zoeken naar een verklaring is iets anders is dan goedpraten

Nieuws

menu