Relevante herinneringen

Deze week is een spannende week in politiek Den Haag. De parlementaire ondervragingscommissie ontvangt Lodewijk Asscher en Tamara van Ark. Zij waren minister en staatssecretaris van Sociale Zaken ten tijde van het grootste naoorlogse politieke schandaal; het schandaal rond de kinderopvangtoeslag.

Journalist Pieter Klein (RTL Nieuws) volgt het verhoor van Manon Leijten. De secretaris-generaal ministerie van Financien 2013-2019 wordt gehoord door de parlementaire enquetecommissie Kinderopvangtoeslag.

Journalist Pieter Klein (RTL Nieuws) volgt het verhoor van Manon Leijten. De secretaris-generaal ministerie van Financien 2013-2019 wordt gehoord door de parlementaire enquetecommissie Kinderopvangtoeslag. FOTO ANP/PHIL NIJHUIS

Twee journalisten en twee Tweede Kamerleden beten zich in de kwestie vast. Zij ontdekten hoe bij tienduizenden mensen door rigide Belastingdienst-praktijken de duimschroeven werden aangehaald en hoe er bij deze overheidsdienst sprake was van etnisch profileren.

De voorbije dagen hoorden we van topambtenaren hoe alarmsignalen in een diepe la verdwenen. Notities raakten kwijt. Ministerie A gaf de schuld aan ministerie B en andersom. Topambtenaren verstopten zich in regels en procedures en vergaten het doel waarvoor zij zijn aangesteld: dienstbaarheid aan de samenleving.

De getroffen gezinnen belandden in diepe financiële ellende. Levens van kinderen en ouders werden voorgoed verwoest. Tijdens de verhoren van afgelopen week hoorden we af en toe een snik uit de keel van een betrokken ambtenaar, maar het belangrijkste dat beklijfde was het continue afschuiven van verantwoordelijkheden.

Ook daarom is de komende week een spannende. Ministers zijn in Nederland politiek verantwoordelijk voor hetgeen dat ontspoort op hun eigen ministerie. Vier van hen staan nog actief in de spotlights. Het zijn ex-minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher, diens ex-staatssecretaris Tamara van Ark, ex-staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes en premier Mark Rutte.

'Minste dat de ouders verdienen is een eerlijke boetedoening'

Deze vier bleven tot nog toe redelijk buiten schot, hoewel in elk geval Asscher en Wiebes volgens eerdere publicaties signalen naast zich hebben neergelegd vanuit de ambtelijke top over het ‘disproportioneel handelen’ van het invorderingsbeleid van de Belastingdienst. Zij negeerden signalen over de menselijke ramp die zich achter de coulissen afspeelde.

Vandaag moeten Asscher en Wiebes onder ede verklaren waarom. Woensdag is het de beurt aan Van Ark, donderdag aan Mark Rutte. De grootste pijn zit bij Asscher en Van Ark wiens ministerie van Sociale Zaken het beleid bepaalde.

Van de premier is bekend hoe behendig hij zich door lastige kwesties weet te manoeuvreren. Rutte geldt als de slimste debater van het Binnenhof en grossiert in tegeltjeswijsheden als ‘Ik heb daar geen actieve herinnering aan’ en ‘Ik kan geen herinnering  faken  die ik niet heb’.

Het is te hopen dat de vier gedaagden hun geheugen op orde hebben gebracht. Het leed van de gedupeerde ouders valt niet meer terug te draaien. Het minste dat zij verdienen is een eerlijke boetedoening op het allerhoogste niveau. Inclusief een volstrekte openheid over alle relevante herinneringen.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar