Ik ben rechts én vegetariër. Niet alleen vanuit linkse waarden kun je opkomen voor het klimaat | opinie

‘Wij kopen toch echt zelf producten die slecht zijn voor het klimaat.’ FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

GroenLinks vindt dat we het klimaat niet aan ‘rechts’ over kunnen laten, zo valt te lezen op haar site. Volgens deze partij zou rechts niet alleen de situatie waarin wij verkeren tot stand hebben gebracht, maar deze ook in stand houden door de eigen denk- en handelswijze.

Het marktmechanisme zou de huidige situatie niet kunnen veranderen. Het komt er op neer dat rechts niets goeds voor het klimaat doet. Die redenering gaat veel te ver. Rechts zijn en aan het klimaat denken, het bestaat. Daar ben ik als rechtse vegetariër het levende bewijs van. Wat nou als we meer zouden denken vanuit individuen en minder vanuit gezamenlijke actie?

Politiek rechts leeft vanuit de gedachte dat wijzelf, als individuen, verantwoordelijk zijn voor onze acties. Dat geldt dus ook voor het klimaat en de verandering hiervan. Wij bedenken, wij verkopen, maar bovenal, wij consumeren. Wij kopen toch echt zelf producten die slecht zijn voor het klimaat. Voorbeelden hiervan kennen wij allen.

Wie geven we de schuld?

E en grote factor in de klimaatverandering is de vleesindustrie. Wij kunnen de bedrijven de schuld geven van het produceren. Wij kunnen de overheid de schuld geven dat ze het toelaat. Of we geven onszelf de schuld, van het consumeren.

Jean-Paul Sartre is een filosoof die vanuit deze gedachte van de persoonlijke verantwoordelijkheid denkt. Sartre is van mening dat wij vanaf onze geboorte de vrijheid hebben om zelf keuzes te maken. Voor die keuzes zijn wijzelf verantwoordelijk. Wij zijn immers niet verplicht om bepaalde keuzes te maken. Zo zijn wij dus ook niet verplicht om vlees te eten of om dit niet te doen. Dat is onze eigen keuze, onze eigen verantwoordelijkheid.

Ondanks dat Sartre zelf niet rechts is, komt deze gedachte van de persoonlijke verantwoordelijkheid overeen met het achterliggende standpunt van rechts. Dit is het rechtse denken.

Wij zijn probleem én oplossing

Dus, ondanks dat links betuigt dat alleen zij aan het klimaat denkt, is wel degelijk mogelijk dat ook rechts dat doet. Vanuit de gedachte van persoonlijke verantwoordelijkheid. Want zeg nou eerlijk: hoe bestaan die bedrijven die zo slecht voor het klimaat zijn? Die bedrijven bestaan omdat wij, als individuen, hun producten aanschaffen.

Zoals Sartre zou zeggen: wij zijn het probleem en tegelijkertijd de oplossing.

Melvin Heersema woont in Groningen en studeert Toegepaste Psychologie aan de Hanzehogeschool en Filosofie aan de Rijksuniversiteit van Groningen

Nieuws

menu