Raar apparaat

Afgelopen week waren veel mensen wat verrast bij binnenkomst van mijn spreekkamer. Er staat een apparaat waar damp uit naar boven dwarrelt, het maakt water-blub geluiden en er zitten vijf knoppen op. Ik laat mensen raden wat het is en dat levert leuke antwoorden op: een poging om mijn spreekkamer om te vormen tot een Welness, voeding voor mijn planten en een apparaat dat kwade geesten verjaagt.

Irma van Steijn.

Irma van Steijn.

Wat we allemaal weten is dat het belangrijk is om ruimtes te luchten. Goed doorluchten helpt de lucht verfrissen en brengt de aerosolen naar buiten, het voorkomt besmetting. Maar om nou therapie te geven met een winterjas aan omdat het raam open moet, ik vind het niet zo aantrekkelijk.

Sinds twee weken heeft daarom elke spreekkamer in onze praktijk een ionisator. Het apparaat vangt als het ware de aerosolen uit de lucht en de bacteriën en virussen die zich daarin bevinden worden vernietigd door de negatief geladen ionen. De waterdamp zorgt voor de geleiding en voor het neerslaan op de grond.

Het RIVM deed er tien jaar geleden al onderzoek naar, in samenwerking met de GGD Groningen en Friesland. Ook een Zweedse studie, gepubliceerd in Nature, toont aan dat ionisatie naast bacteriën ook virussen doodt. Eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed waarom niet veel meer mensen zo’n ding hebben, ook voor klaslokalen lijkt het me fijn.

Maar nu terug naar mijn spreekkamer en mijn ‘apparaat’. Het ding heeft meerdere standen en wanneer je die te hoog afstelt, dan wordt er te veel waterdamp geproduceerd en begint er zich een soort van mist te vormen.

Ik had dat de eerste dag niet meteen in de gaten en dacht dat er iets met mijn ogen was. Ik had natuurlijk eerst de gebruiksaanwijzing moeten lezen… tja.

Die mist bleek echter plots een prachtig middel in de behandeling van Taco. Taco wil graag van akelige beelden af die hij alsmaar op zijn netvlies heeft. Ze gaan over de zelfmoord van zijn vader. Ik deed met hem een oefening waarbij hij zijn ogen sluit en zich moet concentreren op een visualisatie.

Daarbij maakt Taco in gedachten beelden met de akelige gebeurtenis, die we dan vervolgens bewerken. Het is een techniek waarmee je herinneringen net even wat milder en zachter kunt maken. In zijn visualisatie was Taco bezig om zijn vader los te laten, hem te laten gaan naar een plek waar hij graag wilde zijn.

Hij kwam terecht bij een geliefd meer in Geneve waar ze ooit samen in een bootje de ochtendmist hadden beleefd. Toen hij zich daar zichtbaar door leek te ontspannen liet ik hem zijn ogen openen en Taco zat toen daadwerkelijk in de mist.

Hij had geen idee dat mijn apparaat overuren stond te draaiden, het was een prachtige en mystieke ervaring die het akelige beeld had veranderd.

Super therapiemiddel, zo’n ionisator!


Reageren? i.vansteijn@maarsinghenvansteijn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Psyche