Na protestweekend tijd dat de zwijgenden zich uitspreken over gaswinning in Waddengebied

Nederland is boos. Elke week is een ander deel van de samenleving aan de beurt om duidelijk te maken dat zaken niet deugen in het koninkrijk. Afgelopen weekend was weer een protestweekend, met demonstraties van Ternaard tot Amsterdam.

Gasprotest in Ternaard. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Gasprotest in Ternaard. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Er zit een rode draad in alle demonstraties die het beste te vangen is door het woord scheef. De verhoudingen zijn weg, mensen snappen het niet meer en dat onbegrip leidt tot frustratie en onvrede. Mensen ervaren een verwrongen werkelijkheid waarin alleen het eigenbelang telt. De volgende stap is woede en geweld - zie de arrestaties na het woonprotest in Amsterdam.

Het is scheef dat er wel duizenden mensen naar een voetbalstadion gaan maar dat de muziekfestivals hun tenten niet mogen opzetten. Het is scheef dat duizenden mensen schouder aan schouder naar een racebaan in de duinen mogen wandelen maar dat basisschoolklassen naar huis gestuurd worden als er één leerling besmet is.

Het is scheef dat jonge mensen met een opleiding en een baan niet aan een fatsoenlijk huis kunnen komen terwijl de vermogende generatie baadt in ruimte en geniet van lage maandlasten. Vooral starters lopen tegen de problemen aan. Te weinig aanbod, te hoge prijzen, zelfs flink overbieden helpt niet.

Het probleem is niet nieuw, de oplossingen zijn ook al talloze malen opgesomd door deskundigen: meer woningen bouwen, ook voor lagere inkomens, het woonaanbod beter laten aansluiten op de levensfase van de kopers en verder afbouwen van de hypotheekrenteaftrek.

'Hypocriet beleid en niet meer uit te leggen'

In de krant van zaterdag vertelde een 25-jarige vol trots dat hij een garage van 8.80 bij 6.60 meter had verbouwd tot een woning. In Berltsum! Goed gedaan, klusser - maar toch niet wat je verwacht als je gaat samenwonen.

Het is scheef dat de overheid de mond vol heeft van groene energie en duurzaamheid en toch van plan is om toe te staan dat er naar gas geboord mag worden onder het Waddengebied. Als de Wadden in de Amazone hadden gelegen, was er al lang een delegatie van Buitenlandse Zaken afgereisd om met een opgeheven vingertje te wijzen op het belang van de natuur en ecologie.

Het is hypocriet beleid en niet meer uit te leggen. De Waddenzee staat op de werelderfgoedlijst, toeristen komen er voor rust, ruimte en ongerepte natuur. Daar past geen gas- of zoutwinning.

Maar de verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij politici en bestuurders. De ontevredenen zijn de afgelopen weken de straat op gegaan om van zich te laten horen. Het wordt tijd dat de zwijgenden zich uitspreken: zijn ze voor of tegen deze scheve woonmarkt? Zijn ze voor of tegen oneerlijke coronaregels? Zijn ze voor of tegen bescherming van het Waddengebied? Later vandaag gaat minister Stef Blok van Economische Zaken op bezoek in Ternaard. Laat het daar heel druk worden.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie