Politiestaat

In Rusland belandden dit weekeinde 3300 demonstranten in het cachot. Oppositieleider Aleksej Navalny wist precies wat hij deed. Na een vergiftigingspoging die hij ternauwernood overleefde keerde hij naar zijn vaderland. Hij wenste door Vladimir Poetin niet monddood te worden gemaakt.

Moskou was zaterdag het toneel van flinke confrontaties tussen demonstranten en de oproerpolitie. FOTO AFP

Moskou was zaterdag het toneel van flinke confrontaties tussen demonstranten en de oproerpolitie. FOTO AFP Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV

Navalny werd op het vliegveld in de kraag gevat en hem hangt een lange celstraf boven het hoofd. Zijn medestanders brachten een filmpje uit over het protserige landgoed dat Poetin aan de Zwarte Zee heeft laten bouwen van belastinggeld.

Het was voldoende voor zijn aanhangers om zaterdag massaal de straat op te gaan. De monitorgroep OVD-Info spreekt van de grootste aantallen in de moderne Russische geschiedenis. Alleen al in Moskou werden er tienduizenden geteld. Ze riepen ‘vrijheid’ en ‘Poetin vor’, Poetin is een dief.

Zoals verwacht sloeg Poetin terug. In Moskou werden 1320 opposanten opgepakt, in Sint Petersburg 490. Onder hen de vrouw van Navalny en zijn advocaat Lyubov Sobol.

De komende dagen worden spannend. Het is de vraag hoe groot de volharding is van de Russische demonstranten die voor hun vrijheid vechten. Het is de vraag wat de Europese Unie doet en de Verenigde Staten van Joe Biden. Iedereen weet hoe bedreven Poetin er de voorbije jaren in was om de wereldorde te verstoren. Hij steekt graag spaken in het wiel van Westerse democratieën.

'In Rusland staan de echte helden op'

In het vrije Nederland handhaafde de politie zaterdag streng tijdens de eerste dag van de avondklok. Dat was duidelijk afgesproken werk. Het zal nodig zijn geweest; dit lakse volkje is al maanden gewend om de randen van de coronaregels op te zoeken. Mede daarom krijgen we het coronavirus niet onder controle.

Er mag boosheid zijn over de knullige vaccinatieaanpak van dit kabinet. Er mogen verwijten klinken over weifelachtige besluiten waardoor Den Haag gemopper en onrust over zichzelf heeft afgeroepen. Maar er mag nooit holle retoriek klinken over een zogenoemde politiestaat die Nederland geworden zou zijn.

Er is namelijk een heel groot verschil tussen een democratie en een politiestaat. Wie wil weten hoe dat laatste eruit ziet kijkt naar Rusland. In Rusland staan de echte helden op. Daar is geen sprake van eerlijke verkiezingen, daar gunt de zittende leider zichzelf een ambtsperiode tot 2036 en daar worden vreedzame oppositieleiders en -bewegingen zonder pardon in de cel gegooid.

De invoering van de avondklok in Nederland kwam tot stand door een democratisch proces. Van de 150 zetels in de Tweede Kamer stemden er 115 vóór. Leuk of niet, het is meer dan een nipt verschil.

Dan ben je geen held als je gaat muiten. Dan staat je maar één ding te doen: thuis blijven. En een stevig boek uit de kast trekken over de wereldgeschiedenis.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar