Pijpen van Peking

China keurt radicale aanpassingen aan kiessysteem Hongkong goed ANP

Als iets niet doorgaat, is dat doorgaans geen nieuws en zullen de kranten er niet over berichten. Dat was begin deze week ook het geval toen bekend werd dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie besloten om géén discussie te voeren over de toenemende invloed van China in Hongkong. Dat heikele punt werd niet aangesneden na verzet van in ieder geval één EU-lidstaat, te weten Hongarije, zo wisten ingewijden te melden aan persbureau Reuters.

En dus was Hongkong geen agendapunt toen de EU-ministers maandag online vergaderden, hoewel vrijwel alle EU-lidstaten dat onderwerp wel hadden willen aansnijden. En er was ook zeker wel wat om over te praten, want de greep van Peking op de autonome stadstaat neemt hand over hand toe. Toen de Britten in 1997, na Hongkong 99 jaar bestuurd te hebben, het gezag over de stadstaat aan Peking overdroegen, beloofden de Chinese machthebbers dat het gebied in ieder geval gedurende 50 jaar zijn eigen wetten en politieke systeem mocht koesteren.

De afgelopen jaren wordt echter steeds duidelijker dat dat beleid van ‘één land, twee systemen’ voor Peking een dode letter is. De communistische machthebbers zijn absoluut niet gediend van democratische geluiden en schromen niet om de oppositie in Hongkong met alle middelen te smoren.

Vorige week maakte Peking voor de zoveelste keer duidelijk dat met het gezag van de communistische machthebbers ook in Hongkong niet te spotten valt. Mediamagnaat Jimmy Lai Chee-ying en negen andere prodemocratische activisten werden veroordeeld tot gevangenisstraffen vanwege het organiseren en bijwonen van anti-regeringsprotesten in 2019 en 2020. Die massale demonstraties waren aanvankelijk gericht tegen een wetsvoorstel dat uitlevering van ingezetenen van Hongkong aan China mogelijk moest maken, maar liepen steeds meer uit op uitingen van veel bredere onvrede over aantasting van de democratie.

De EU heeft grote zorgen over het beleid van Peking om de democratie in Hongkong te knevelen en de mensenrechten in te perken, en dus was er alle aanleiding om dat onderwerp op de agenda te zetten. En dan wreekt zich het gegeven dat als één lidstaat daar geen trek in heeft, zo’n kwestie in Brussel niet aan de orde komt.

In dit geval was het Hongarije, dat nauwe banden heeft met China, dat de voet dwars zette, maar in het verleden trapten ook de Grieken al eens op de rem als het ging om het aan de kaak stellen van misstanden in China; het land heeft een hele dikke vinger in de pap in Griekenland, onder meer vanwege miljardeninvesteringen in de haven van Piraeus, waarin staatsbedrijf China Ocean Shipping Company een meerderheidsbelang heeft.

Zorgen over de invloed van China op het beleid in Europa bestaan al veel langer. Waar mogelijk proberen de machthebbers in Peking op andere continenten een voet tussen de deur te krijgen. Landen die van China afhankelijk zijn, zoals Hongarije en Griekenland, dansen meer en meer naar het pijpen van Peking. De EU-lidstaten moeten er voor waken zich niet door China tegen elkaar te laten uitspelen.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de  Leeuwarder Courant  reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar  commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar