Overlook

We reden de kronkelweg op bij Mount Hood, een slapende vulkaan in de staat Oregon, die geliefd is bij wintersporters. Dat was tien jaar geleden, in de zomer. Onze verwachtingen waren hoog, niet vanwege de berg of de wintersport, maar vanwege de Timberline Lodge, waar we een kamer hadden geboekt.

Asing Walthaus

Asing Walthaus FOTO: ANNET EVELEENS

Het is een hotel dat in de crisistijd van de jaren dertig is gebouwd als werkverschaffingsproject. Twee jaar lang waren er dagelijks wel honderd mensen aan het werk, terwijl elders gordijnstof werd geweven en dierfiguren werden uitgesneden voor de trapbalusters.

Leuk om te weten, maar ook dat was niet onze reden om er heen te gaan. We gingen vanwege het Overlook Hotel uit The shining , de film van Stanley Kubrick uit 1980. Voor de buitenkant daarvan is dit hotel gebruikt. De binnenkant is in de studio gebouwd. Die film is even terug, ditmaal uitgebreid met wat scenes die Kubrick er destijds uit had gesneden.

Het Overlook Hotel is van binnen een doolhof van gangen, zalen, trappen, rode toiletten. Een spookachtige ober zegt: ,, Your money is no good here .’’

De Timberline Lodge is heel anders. Het is een rustieke, luxe blokhut met stenen wanden, grote haarden en veel hout. Ons kamerraam zit, voor wie de film ziet, driehoog naast de grote schoorsteen links. Bij het ontbijtbuffet vertelde een goedlachse Amerikaanse dat ze net zouden afruimen, maar geen probleem: ,,Dit is wat jullie moeten doen. Jullie gaan naar het buffet, pakken alles waarvan je denkt dat je er zin in hebt en zet dat allemaal op je eigen tafel. Load up as much as you can . Dan kun je zo lang blijven zitten als je wilt, en we will keep that coffee coming .’’ Niks spookachtigs aan.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column