Overheid en burger

De rimpelingen van de toeslagenaffaire golven door de samenleving. Binnen de overheid worden instanties en processen tegen het licht gehouden. Waar gaat het fout, waar lopen burgers het gevaar vermalen te worden door nietsontziende raderen?

Een bon ter illustratie.

Een bon ter illustratie. FOTO ARCHIEF LC

Om de dienstverlening van het UWV en de Sociale Verzekeringsbank te verbeteren wil het kabinet 100 miljoen euro investeren, omdat de kwaliteit volgens demissionair minister van Economische zaken Bas Van ’t Wout (VVD) van belang is voor het vertrouwen in de overheid. De rekening hiervoor legt het kabinet overigens neer bij de ontvangers van de kinderbijslag. Om deze systeem-update te betalen zal de kinderbijslag in 2022 en 2023 bevroren worden.

Hoe hoog de golven van de toeslagenaffaire voor sommige gezinnen zijn, blijkt uit het pleidooi van advocaat Khadija Bozia. Zij vertegenwoordigt gedupeerden van wie het leven aan de grond is gelopen doordat ze als fraudeurs werden aangemerkt in de systemen van de Belastingdienst. Doordat in onze netwerksamenleving alle data tegenwoordig aan elkaar gekoppeld zijn, voelen de slachtoffers zich voor altijd gebrandmerkt. Ze zien dan ook maar één oplossing: wijzigen van hun burgerservicenummer om zo met een schone lei te kunnen beginnen. Een digitale reset van de beschadigde burger. Een scenarioschrijver van de dystopische serie Black Mirror zou er zo een aflevering over kunnen maken.

Ook in Friesland draaien de raderen. In Heerenveen velde een onafhankelijke bezwaarcommissie een vernietigend oordeel over het optreden van de gemeente in de zaak rond een bijstandsgerechtigde die onterecht boodschappen ontvangen zou hebben. De vrouw had bewijzen maar de gemeente deed geen nader onderzoek. De wet moest nageleefd worden, de 14.000 euro moest terugbetaald worden. Het is goed dat de wethouder heeft toegezegd dat er gereflecteerd wordt op het handelen van de gemeente.

Reflectie is iets waar burgemeester Fred Veenstra (CDA) van De Fryske Marren duidelijk niet op zit te wachten. Coalitiepartij VVD wilde een motie indienen over het meest actuele thema van dit moment, de relatie tussen overheid en haar burgers, organisaties en ondernemers en hoe om te gaan met conflicten in de gemeente. Met een constructief doel: eventuele conflicten zo goedkoop en zo kort mogelijk te houden.

De reactie van de anders zo vooruitstrevende Veenstra verbaasde vriend en vijand. Zwaaiend met zijn portefeuille liet hij de VVD boos weten dat hij zou opstappen als de motie ingediend zou worden. Zonder opgaaf van reden, waarop de coalitiepartij de motie inslikte. De reactie van Veenstra is ongekend en ongepast. Juist op dit onderwerp hebben burgers het recht om in een debat te horen welke afwegingen hun gemeente maakt. Om het vertrouwen te herstellen.

commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar