Opinie: Wel hoofddoek, geen keppeltje?

Met als thema KeppelOp werd op 29 mei op initiatief van het Centrum Informatie en Documentatie Israël in Den Haag gedemonstreerd, met als aanleiding het advies van een Duitse antisemitismecommissaris om in sommige delen van het land geen keppel te dragen.

Het is te gek om waar te zijn. We moeten ons diep schamen als we ons er bij neerleggen dat het ook hier beter is geen keppeltje te dragen. Is dit een goed advies in onze democratie? In onze Grondwet staat dat discriminatie verboden is.

Een vreemde ontwikkeling is gaande. Zo gaandeweg worden in Nederland een vrouw met een hoofddoek en mensen met lange kleding geaccepteerd. Dat was al veel langer het geval met een keppeltje op het hoofd of een davidsster als sieraad. Het is een gevaar voor onze samenleving als de weerzin tegen Joden weer de kop gaat opsteken.

Daarbij moeten we beseffen dat sommige nieuwe Nederlanders uit landen komen waar de vernietiging van miljoenen Joden wordt ontkend. Op een Arabische zender en op school wordt daar de holocaust een Joodse leugen genoemd. ,,Is het echt gebeurd, is de holocaust waar?’’, vragen gevluchte jongeren aan mij.

Ze kijken wat schuw. Want ga ik hen afwijzen om deze vraag? Nee dus. In alle openheid vertel ik over de transporten in veewagens en de vernietiging van miljoenen Joodse mensen. De holocaust is echt gebeurd, het is een gevaarlijke leugen om het een leugen te noemen. Daarom is het belangrijk dat de Tweede Wereldoorlog met zijn mensenvernietiging een verplichte plaats heeft op alle basisscholen en in het voortgezet onderwijs in Nederland. Want dit willen we nooit weer.

Natuurlijk kunnen we het goed hebben met elkaar, zo verschillend als we zijn in Nederland

Ook leg ik uit wat antisemitisme, Jodenhaat, betekent: het racistisch behandelen van Joden op basis van hun etniciteit of religie. Ze knikken, ook zij zijn hier weleens racistisch behandeld omdat ze een oosterse achternaam hebben of islamiet zijn. Kan het echt anders?

Natuurlijk kunnen we het goed hebben met elkaar, zo verschillend als we zijn in Nederland. Bijvoorbeeld als Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen, een groep vrouwen met verschillende culturele en religieuze achtergronden. De basishouding is wederzijds respect voor en acceptatie van elkaars overtuiging. De vrouwen spreken vanuit hun hart en niet vanuit religie, kleur of afkomst. Hierdoor worden vooroordelen op een veilige manier herkenbaar en kunnen verdampen.

Wel valt zo gaandeweg iets op. De vastenmaand van de islamieten, de ramadan, is net afgelopen. Politici schoven aan bij een iftarmaaltijd die na elke vastendag werd gehouden. Kranten en op televisie berichtten hierover. Gebeurt dat gelijkwaardig met de Joodse gemeenschap in Nederland? Want pas dan draag je als media en politici uit dat beide groepen inwoners gelijkwaardig zijn. En dat daardoor alle inwoners van Nederland van elkaar en de Joodse gemeenschap moeten afblijven. Dat Joden hier net zo veilig en geaccepteerd horen te wonen als islamitische en andere bevolkingsgroepen.

Corry Nicolay is p redikant kleurrijke communicatie uit Heerenveen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie