De ontdekking van Clubhouse en de twee bergen die we beklimmen

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Nieuws stopt nooit. Toch is het goed om even afstand te nemen en te bepalen welke berg je nou eigenlijk aan het beklimmen bent.

Ik had deze week een paar dagen vakantie. Alhoewel het begrip vakantie ook weer niet overdreven moet worden. Door de lockdown lijken alle dagen op elkaar, of je nu thuiswerkt of vrij bent. Maar tijdens vrije dagen hoeft de laptop niet verplicht aan, dat is al fijn. Niet dat er veel tijd was voor uitspattingen. Net zoals bij zoveel anderen leek de coronacrisis een goed moment om te verbouwen.

Een half jaar geleden ben ik verhuisd en vanaf het begin was duidelijk dat de keuken een flinke opknapbeurt kon gebruiken. Omdat er draden vanuit de meterkast getrokken moesten worden kon meteen het plafond verlaagd worden. En vooruit, dan ook meteen maar de stukadoor en de schilder in de gang en het trappenhuis. Het respect voor mensen die écht iets kunnen met hun handen stijgt verder met de dag.

Tussen het geluid van de boor- en schuurmachines in (sorry buren), was er tijd voor ongelooflijk ouderwetse dingen zoals het lezen van een boek en zeer hippe dingen zoals het ontdekken van Clubhouse, de laatste rage op het gebied van sociale media. En: ik was onder de indruk van de indringende gesprekken die Irene Overduin en Jantien de Boer hadden met worstelende ondernemers in de serie De Binnenstad Kraakt .

Ik hoor van meer mensen dat ze de laatste tijd weinig rust in hun hoofd vinden voor het lezen van een boek. Het zal iets te maken hebben met de vloek van de telefoon die de hele dag reist van linker- naar rechterhand en constant tussen de oren zit. Aan mijn boek ligt het niet, dat is de moeite waard. In De Tweede Berg beschrijft de Amerikaanse journalist David Brooks de twee bergen die we in ons leven tegenkomen. Bij het beklimmen van de eerste berg zijn we allemaal bezig met status, reputatie en carrière. Pas aan de voet van de tweede berg komen we erachter dat andere dingen in het leven veel belangrijker zijn dan het ego: relaties, zelfontwikkeling en een zinvol leven.

Maar tussen de hoofdstukken trok de smartphone toch de aandacht. De nieuwe app Clubhouse is populair omdat mensen elkaar daar op een ongedwongen manier kunnen ontmoeten. Een kruising tussen live radio, een podcast en een babbelbox. Er ontstaan sessies waarin mensen over allerlei uiteenlopende onderwerpen praten: sport, architectuur, boeken en natuurlijk het nieuws. Voor wie het leuk vindt: aanstaande woensdag 3 maart om 1955 spreek ik samen met Martha Riemsma (hoofdredacteur van Tubantia ) en Freek Staps (hoofdredacteur van persbureau ANP) over de toekomst van de regionale journalistiek. En misschien ook wel over die twee bergen…

hoofdredactie@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie