De ongemakkelijke erfenis van Baljée leverde Leeuwarden veel op: zijn fascinerende levensverhaal smeekt op meer onderzoek | LC commentaar

Kan een slaveneigenaar als held de geschiedenis ingaan? Hoe beoordelen we iemand die in een bikkelharde tijd profiteert van andermans geploeter en uiteindelijk zijn fortuin nalaat aan de zwakkeren?

Met dank aan de erfenis van Baljee kon het Nieuwe Stads Weeshuis nieuw bouwen in de negentiende eeuw. Nu zit hier Natuurmusem Fryslân.

Met dank aan de erfenis van Baljee kon het Nieuwe Stads Weeshuis nieuw bouwen in de negentiende eeuw. Nu zit hier Natuurmusem Fryslân. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Zulke vragen blijven rijzen rond Jacobus Martinus Baljée, die 200 jaar geleden stierf . Als ouderloos kind belandde hij in het Nieuwe Stads Weeshuis in Leeuwarden. Later trok hij naar Indië, waar hij schatrijk werd. Uiteindelijk kon Baljée als ‘koning’ leven op zijn plantage , te midden van ontelbare slaven en lijfeigenen. Bijna 6000 mensen werkten en woonden als ‘onderhorige ’ op zijn landgoed.