Onder vuur

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Groot nieuws blijft toch het mooist. Overleg, adrenaline, creativiteit: alles wordt collectief ingezet om de naderende deadline te halen.

Ongetwijfeld hebt u ook live mee zitten kijken, op CNN of een andere zender, naar hoe geschiedenis werd geschreven in Washington. Hoe verloopt zo’n avond op onze nieuwsredactie? De online redactie zit bovenop het laatste nieuws en probeert een goed beeld te geven van wat er allemaal aan de hand is in de Amerikaanse hoofdstad. Dat betekent dat stukken constant ververst en aangevuld worden. Op een gegeven moment kwam iemand bijvoorbeeld met het idee om een fotoserie te maken. Een kwartier later stond die online.

Daarnaast is er een team van eindredacteuren bezig met het voorbereiden en afmaken van de krant van de volgende dag. Ze kijken naar het nieuws maar hebben ook tot taak om een volledig overzicht te geven van de gebeurtenissen. In de krant wilt u het hele verhaal lezen. Ook foto’s zijn belangrijk. Via de groepsapp worden verschillende fotokeuzes voor de voorpagina besproken. Uiteindelijk kozen we voor een foto die het beste weergaf wat er aan de hand was: agenten met getrokken pistolen achter een gebarricadeerde deur, symbool van de Amerikaanse democratie onder vuur.

Bovenal was er tijdens het kijken naar de beelden verbazing over de ongekende acties van de demonstranten, aangemoedigd door volksmenner Trump. Wat ook opviel: verslaggevers van CNN waren ter plekke op de National Mall maar lieten amper betogers aan het woord. Typerend voor de kloof tussen media en meute. Demonstranten vernielden cameraposities van grote persbureaus en staken boze middelvingers op naar registrerende televisiecamera’s.

Hoofdschuddend zult u misschien iets gemompeld hebben over ‘die gekke Amerikanen’

Hoofdschuddend zult u misschien iets gemompeld hebben over ‘die gekke Amerikanen’. Maar ook hier liggen pers en instituties regelmatig onder vuur. Denk aan de manier waarop het RIVM werd belegerd, hoe de deur van het provinciehuis in Groningen werd geramd en hoe journalisten van NOS het werken soms onmogelijk wordt gemaakt.

Maar ook bij ons. Afgelopen week hebben we melding gedaan van twee incidenten bij Persveilig, het meldpunt dat is opgericht om intimidatie van journalisten in kaart te brengen. En verslaggever die bezig was met een artikel werd bedreigd en onder druk gezet om bepaalde feiten niet te publiceren. Ontoelaatbaar. Onze journalisten zijn op pad voor u. Laat ze hun werk doen.

hoofdredactie@lc.nl

Nieuws

menu