Veel nieuws begint voor ons om de hoek

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Net zoals landelijke media afhankelijk zijn van regionale kranten en omroepen, zo begint veel nieuws voor ons lokaal. Om de hoek.

Onlangs hield sociaal geograaf Josse de Voogd een interessante lezing op het congres ‘De regio vecht terug’. Dat is een middag die wordt georganiseerd door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en gaat over de kracht van lokale en regionale berichtgeving. Een verkeerd gekozen titel wat mij betreft omdat het impliceert dat de regionale media slachtoffers zijn die terug moeten vechten. Terwijl het aantal lezers van regionale kranten vaak groter is dan de landelijke. Maar dat is een andere discussie.

Hoofdspreker op het online evenement was sociaal geograaf Josse de Voogd. Hij staat bekend om zijn baanbrekende analyses van verkiezingsuitslagen. Zijn toespraak ging over landelijke kranten die nog vaak met een Randstedelijke bril kijken en daardoor een groot deel van het land over het hoofd zien of wegzetten in clichés. Ik herken het van mijn begintijd bij de NOS: voor een reportage over corruptie en carnaval ging je naar Limburg, voor boeren vertrok je naar ‘het verre’ Groningen en (alleen) als het koud was kwam je naar Friesland.

De Voogd pleit voor meer regionale diversiteit in de media. Die zouden meer moeten kijken naar gemiddelden in het land en minder naar extremen in de grote steden. Middenland, noemt hij het. ‘Het gaat om het gebied tussen de Randstad en de echte randgebieden zoals Oost-Groningen en Zeeland. Maar het is wel hetzelfde idee. De Intercity stopt er niet, dus als je van de ene naar de andere stad gaat, zie je het niet. Terwijl daar ook heel veel mensen wonen.’

Datzelfde geldt voor ons. Het Friese Middenland, dat zijn de streken, kleine en middelgrote dorpen waar heel veel mensen wonen. Wat er bij u om de hoek gebeurt, daar willen we over schrijven. Niet alleen over Drachten, Sneek of Leeuwarden.

Om dat lokale nieuws meer aandacht te geven zijn we onze lokale edities online aan het uitbouwen. Samen met onze lokale journalisten van de verschillende weekbladen selecteren we relevante nieuwsberichten uit uw gemeente. Die zijn te vinden via deze website, onder het kopje Friesland . Nieuws begint vaak lokaal en vormt als zodanig het hart van onze berichtgeving. Net als vroeger, toen we verschillende regionale krantenedities hadden - alleen nu online.

hoofdredactie@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Achter de kolommen