LC Achter de Kolommen | Nieuwsmijden is heel begrijpelijk, maar mag niet leiden tot afhaken. Blijven lezen!

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Onlangs kwam er een mailtje binnen van een trouwe brievenschrijver, over de balans tussen positief en negatief nieuws.

Beter gezegd, schrijft meneer Van der Meer, over het feit dat slecht nieuws altijd veel meer aandacht krijgt dan goed nieuws. Hij gaf twee voorbeelden. Als de benzineprijzen snel stijgen, dan is dat voorpaginanieuws. Maar zodra de daling weer inzet, wordt dat normaal gevonden of krijgt het hooguit een klein berichtje in de krant. Hetzelfde met de brexit. De doemverhalen (-verwachtingen) hebben veel aandacht gehad maar, zo schrijft Van der Meer, ‘nu het vertrouwen in een brexitdeal met de UK weer groeit, lees ik dat vandaag ergens op pag 6.’

Gangbare

De definitie van nieuws is dat het een ontwikkeling is die afwijkt van het gangbare. Of zoals een collega zei met wie ik het besprak: ,,een huis dat niet in brand vliegt, komt niet in de krant.” Maar ik kan me wel voorstellen dat teveel slecht of negatief nieuws iets doet met de lezer. Het kan het wereldbeeld vertekenen. Ik heb de brievenschrijver geantwoord dat hij zeker een punt heeft. Ook op de redactie spreken we regelmatig over een ‘constructieve aanpak’ van een onderwerp. Dus ook kijken naar positieve ontwikkelingen of kiezen voor een andere invalshoek om het verhaal te vertellen.

De mail deed me ook denken aan een onderzoek waar het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek begin november over schreef . Kiki de Bruin van de Hogeschool Utrecht heeft onderzoek gedaan naar nieuwsmijders. Dat zijn mensen die bewust minder of geen nieuws lezen. Ze onderscheidt drie groepen. Mensen die de media niet (meer) vertrouwen of te emotioneel belastend vinden, mensen die gewoon geen tijd of zin hebben in nieuws omdat ze te druk zijn met andere dingen en tenslotte mensen die niet met nieuws bezig zijn omdat ze het niet begrijpen of het nooit geleerd hebben.

Gezond

Onderliggend, zegt De Bruin, is iedereen soms een nieuwsmijder die slecht nieuws – aardbevingen, pandemie, oorlog, aanslagen – bewust wel of niet consumeert. Te veel slecht nieuws is voor niemand gezond. De krant probeert een mix te zijn van stevige en luchtige onderwerpen. De ene keer lukt dat beter dan de andere en het is fijn dat constructief-kritische abonnees zoals Van der Meer ons daarop wijzen.

U hebt mogelijk online of in de krant ook gelezen dat ik mijn vertrek heb aangekondigd. Niet om nieuws te mijden maar wel om na 23 jaar in de journalistiek even afstand te nemen van deadlines, vergaderingen en het dagelijkse ritme van het nieuws. Ik zal er later meer over schrijven. Maar lezen blijf ik – geïnformeerd blijven is essentieel voor een gezonde democratie!

Reageren? Mail naar hoofdredactie@lc.nl