Nieuw verzetsgeneratie Iran verdient onze steun | opinie

'Dit is een nieuwe generatie die zich niet laat dwingen om een hijab te dragen en wereldwijde isolatie niet kan accepteren.' FOTO EPA

Het Iraanse volk gaat inmiddels 43 jaar gebukt onder het juk van het islamitische regime. Opstanden zijn altijd met de knoet neergeslagen door de regering. Buiten de grenzen van Iran is er amper steun geweest.

Ditmaal is het verhaal anders. De achtergrond van de dood van Mahsa Amini kwam eerder deze maand naar buiten en bracht wereldwijd een schok teweeg. We zien vrouwen uit protest hun lokken afknippen en hun hoofddoek verbranden. We zien Iraniërs opstaan tegen het regime. Ze scanderen ‘Vrouw! Leven! Vrijheid!’ Deze leuze is het belangrijkste symbool van de protesten geworden.

De naam van de Koerdische Mahsa groeit als symbool voor vrijheid en is inmiddels honderd miljoen keer herhaald op Twitter. Wereldberoemde artiesten, acteurs en zangers - van de auteur van Harry Potter tot Justin Bieber en Rogers Waters (Pink Floyd) - hebben publiekelijk hun steun betuigd aan de Iraanse volksbeweging, vooral vrouwen.

Nieuw verzet

Iraniërs lopen al jaren te hoop tegen het islamitische regime. In 2009 marcheerden bijna een miljoen mensen stil door de straten van Teheran voor politieke hervormingen en tegen verkiezingsfraude. De demonstratie werd bloedig neergeslagen en de hoop op politieke hervormingen verdween. Het duurde tot 2017 voor mensen opnieuw de straat op gingen, maar ook dit werd de kop in gedrukt.

Het regime was en is dermate verstikkend dat nieuw verzet niet kon uitblijven. In 2019 ontstond de meest radicale beweging sinds de tijd van de islamitische heerschappij tot dan toe. Het Iraanse regime begon op de eerste dag op de mensen te schieten, sneed het internet en de communicatiemiddelen af en vermoordde in een week 1500 mensen, volgens Reuters. Er volgde een nieuwe golf van arrestaties, uitmondend in zware gevangenisstraffen en doodvonnissen.

Vrouwen als vaandeldragers

Terwijl het verzet zich organiseerde, namens de islamitische fundamentalisten onder leiding van Ali Khamenei de regering over en legden het volk economisch isolement en meer sociale beperkingen op. De enige bondgenoten van het Iraanse regime in deze jaren waren Rusland en China, die de hulpbronnen van Iran plunderden, terwijl de VS met de inauguratie van Joe Biden de nucleaire teugels liet vieren. Biden verleende de Iraanse leider Ibrahim Raisi, die talrijke executies achter zijn naam heeft staan en wordt beschouwd als een misdadiger tegen de menselijkheid, zelfs een Amerikaans visum om bij de Verenigde Naties te spreken.

De vaandeldragers van de nieuwe verzetsbeweging zijn Iraanse vrouwen, met de steun van jongeren vanaf vijftien jaar. Dit is een nieuwe generatie die zich niet laat dwingen om een hijab te dragen en wereldwijde isolatie niet kan accepteren. Een generatie die niet meer gelooft in stilte en opstaat tegen politiegeweld. Een generatie die in de straten van Teheran zingt: ‘We zullen niet naar huis terugkeren voordat we een revolutie maken.’

Dit is de eerste revolutionaire beweging in Iran die het lot van Iran en zelfs het hele Midden-Oosten kan veranderen. Wij, het volk van Iran, steunen deze protesten in heel Europa om de democratie en vrijheid in ons land te herstellen en onze banden met de wereld te hervatten. Om deze droom te realiseren, hebben we de steun nodig van alle vrijheidslievende mensen van de wereld. Herhaal de slogan ‘Vrouw! Leven! Vrijheid!’ met ons. Toekomstige generaties zullen je dankbaar zijn.

Alireza Azami is politiek vluchteling uit Iran

Nieuws

menu