Naar platina

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

We rekken de grens voor berichtgeving over langlopende huwelijken iets verder op en spelen in op de veranderende pandemie.

In ons uitgebreide archief (www.dekrantvantoen.nl) komt de term briljanten huwelijk niet heel vaak voor. Het is ook een hele opgave, 65 jaar getrouwd zijn. Hoe verder je teruggaat, hoe zeldzamer het wordt. Een artikel uit 1971 vertelt het verhaal van het echtpaar Miedema, van oorsprong afkomstig uit Engwierum en Rottevalle. De verslaggever schetst de levensloop, tekent op waar het paar heeft gewoond en hoe het staat met de kinderen en kleinkinderen (ver weg: ‘hun ouders hebben vier keer een reis naar Amerika gemaakt om hen te bezoeken. De eerste keer was dat per boot’).

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor. Mensen worden ouder en blijven (bij gezondheid en welzijn) langer bij elkaar. Dat betekent ook iets voor het beleid van de krant. We hebben niet genoeg verslaggevers om alle briljanten huwelijken te verslaan. We willen daarnaast ook aandacht schenken aan ander nieuws. Daar komt nog bij dat niet alle gemeentes (zoals vroeger) tijdig doorgeven wanneer iemand een jubileum viert.

Uiteraard willen we onze lezers echt bijzondere langlopende liefdes niet onthouden. Daarom hebben we besloten dat we de grens verleggen: mensen die 70 jaar getrouwd zijn kunnen rekenen op een mooi stukje in de krant, waar mogelijk met een foto. Mits we er tijdig vanaf weten natuurlijk. Bij andere bijzondere huwelijken kunnen we natuurlijk altijd nog onze eigen afweging maken. Maar platina (70) is de nieuwe standaard.

‘We stoppen ook met coronakaartje’

Nog een verandering die u vanaf maandag zult zien in de krant: we stoppen met de publicatie van het dagelijkse coronakaartje op pagina drie, rechtsonderaan. We zijn er in oktober 2020 mee begonnen omdat we de trend wilden weergeven over het aantal besmettingen in de provincie. Zo kon iedereen zien wat de actuele stand van zaken was.

Nu het vaccinatieprogramma op stoom komt en het kabinet de maatregelen verder versoepelt zijn we van mening dat de urgentie en relevantie van het kaartje minder zijn. Mochten de besmettingen in de toekomst weer oplopen (ik las ergens dat een OMT-lid een lockdown na de zomer niet uitsluit) dan kunnen we het kaartje altijd weer terughalen.

Eigenlijk op basis van dezelfde argumenten is er onlangs ook een ook een einde gekomen aan de rubriek Golf 2.0, die weer een vervolg was op Samen Thuis. Daarin probeerden we op een lichte manier wat afleiding te brengen tijdens lockdown, thuiswerken en avondklok. Met dank aan iedereen die daaraan heeft meegewerkt, in het bijzonder de trekker en inspirator Asing Walthaus. Er komt vanzelf weer iets nieuws voor terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Achter de kolommen