Muiterij op de beurs

Muiterij op Wall Street. Gebruikers van internetforum Reddit weten sommige aandelen spectaculair in beweging te krijgen en drijven zo hedgefunds, de roofridders van de beurs, naar miljardenverliezen. De financiële wereld is ontsteld. Waar zijn de verenigde eenlingen achter hun laptaps op uit?

FOTO

FOTO ANP

De revolte begon drie weken geleden toen het aandeel GameStop iets minder dan 20 dollar waard was. Plotseling begon het te stijgen, met vorige week een piek op 469 dollar. Vreemd, want de spelletjesketen GameStop is al enkele jaren verliesgevend zonder zicht op verbetering.

Precies vanwege dit ontbrekende perspectief was het aandeel een ideale prooi voor shortsellers , beleggers die profiteren van een neergaande koers. Hedgefunds die deze strategie inzetten, zijn gehaat. Ze lenen aandelen, verkopen ze meteen, maken daarna het aandeel publicitair zwart met een vernietigende analyse die de koers onderuit haalt, kopen dan de stukken goedkoop in en geven ze op de afgesproken datum terug aan de eigenaar.

Het weerwerk van Reddit-beleggers was effectief. Ze kochten de stukken op afspraak massaal in, de koers schoot omhoog en fondsen zagen zich gedwongen om dure stukken te kopen, die daardoor nog weer verder in prijs stegen. Eén partij had een zeperd van 2,75 miljard dollar.

Na dit succes richtten de zolderkamerbeleggers zich op zilver. Maandag steeg de koers hard, gisteren zakte hij. Wellicht tijdelijk, dat is onduidelijk. De vraag is wat hen beweegt. Is het opjagen van koersen meer dan een pesterig tijdverdrijf? Gaat het om idealisme? Of toch om winstbejag?

'Stap naar basaal wantrouwen in het geldsysteem is klein'

Het Reddit-activisme doet denken aan de TikTok-revolte afgelopen zomer. Jeugdige gebruikers van de filmpjes-app reserveerden massaal toegangsbewijzen voor optredens van Donald Trump in sportstadions. Maar ze kwamen niet opdagen. Terwijl de Trump-campagne pochte over enorme animo, zag het tv-publiek lachwekkend veel lege stoelen.

Aanvankelijk overheerste het idee dat de TikTok-pubers zichzelf een verzetje gunden. Uit interviews bleek toch iets anders. Velen bleken een valse naam te hebben opgegeven. ‘Hij liegt, wij liegen beter’. Beter, omdat ze daarmee de database van de Trump-campagne vervuilden, die daardoor minder bruikbaar werd om geld in te zamelen voor ‘de leugen-president’.

Ogenschijnlijk speelt een soortgelijk sentiment ook onder de Reddit-beleggers. Amerikaanse media merken op dat Wall Street gewone mannen en vrouwen niets meer te bieden heeft. Oppermachtige partijen die met behulp van geavanceerde computers in nano-seconden geld uit de systemen persen, zijn hen altijd een slag voor.

Zo bezien is het Reddit-activisme een protest tegen een oneerlijk handelssysteem dat nietsontziende poenjagers structureel bevoordeelt. De stap naar een basaal wantrouwen in het hele geldsysteem is dan een kleine.

Misschien is deze conclusie voorbarig. De Reddit-aanhang blijkt zeer divers. Voor dit moment is de belangrijkste boodschap dat gewetenloze shortsellers gezien worden.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar