LC Achter de kolommen | Meer mooie sportverhalen en minder overzichten: waarom we de amateurvoetbalpagina's aanpassen

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

De sportpagina’s op maandag hebben een andere indeling gekregen. We willen minder notuleren en meer de diepte in, met reportages en portretten.

Het amateurvoetbal is belangrijk voor de krant. Toen ik opgroeide in Stiens vond ik het als 15-jarige B-junior prachtig om op maandag de grote krant (toen nog broadsheet natuurlijk) open te vouwen en op te zoeken of er iets instond over het eerste van vv Stiens. Wat de uitslag was, wist ik natuurlijk al want daar was ik bij geweest als toeschouwer. Sowieso was voetbal bij ons thuis eigenlijk het belangrijkste gespreksonderwerp, met een vader die afwisselend secretaris, jeugdleider en leider van het eerste team was. Trainen op maandag en donderdag, spelen op zaterdag en dan naar Stiens 1 op zondag. Een mooi ritme. We waren trots op ons oranje shirt - net zoals de andere jongens (toen nog geen meisjes) uit het dorp trots waren op het gele tenue van CSL.

Tijden veranderen. Ik stopte (inmiddels verhuisd naar Langweer) met voetballen toen de kinderen aandacht nodig hadden, CSL en vv Stiens zijn gefuseerd, mijn vader is helaas overleden. Ook bij de krant vonden we dat het anders moest. Lezers (net zulke grote voetballiefhebbers) lieten afgelopen week via de mail weten dat ze moesten wennen aan de nieuwe indeling van het amateurvoetbal op maandag. Wat is er veranderd?

We willen meer inzetten op grotere verhalen, in de vorm van reportages, interviews of voorbeschouwingen. De overzichten oude stijl die in de krant stonden, werden relatief slecht gelezen en kostten veel tijd om te maken (dank aan alle medewerkers die dat jaren hebben gedaan). Nu gaat de sportredactie scherper kiezen. Naast de (soberder) uitslagen selecteren we de hoogtepunten van het weekend, bellen rond met betrokkenen en bundelen dat in een overzicht dat te vinden is op pagina 15 van het sportkatern: de Friese velden in vogelvlucht. Vlot geschreven, met sprekende foto’s. Mooier dan aangeklede statistieken, vinden we. Ook in de aanloop naar het weekend vergroten we de aandacht voor het amateurvoetbal.

De aanpak wordt dus journalistieker. In plaats van compleetheid nastreven, moeten onze verhalen onderscheidend zijn. Voor sommige lezers is dat even wennen. Dat is begrijpelijk. Maar het is onze overtuiging dat mensen de krant uiteindelijk lezen om beter inzicht te krijgen in de spelers op het veld en de mensen achter de club. Het is onze taak om verslag te doen van wat er gebeurt in de provincie, niet om alles te notuleren. Daar hebben we ook de mensen niet meer voor. En als ik een mooi journalistiek achtergrondverhaal lees over fc Harlingen (maandag 26 september), dan weet ik dat we op de goede weg zitten. Ik hoop dat u dat met me eens bent.

hoofdredactie@lc.nl