Miljoenen

Ik vroeg me deze week spontaan af wat je allemaal niet kan kopen voor bijvoorbeeld 700 miljoen euro.

Renze Lolkema.

Renze Lolkema. FOTO ANNET EVELEENS

In elk geval kun je van dat geld heel wat coronatesten bestellen want als iedereen zich wil blijven laten testen, is het einde nog lang niet in zicht. Betaald-voetballers en hun hele gevolg (trainers, dokters, fysio’s, materiaalmannen en de terreinknechten) zijn bijvoorbeeld wekelijks aan de beurt.

Een eindeloze missie. Dat loopt dus al snel in de miljoenen. En dan moeten de andere profcompetities (basketbal, volleybal etc.) in Nederland nog beginnen.

Ik denk dat 700 miljoen uiteindelijk niet eens goed genoeg is. Tenzij je Rus bent. Poetin heeft het vaccin al. Hij wel! Een van zijn dochters heeft het al met succes geprobeerd en nu gunt hij dat de ganse natie, vertelde hij alsof hij het zelf ook geloofde. Nu maar hopen dat hij dat niet verwart met het goedje dat oppositieleider Navalny vorige week kreeg toegediend.

Volgens mij kun je van 700 miljoen euro ook meehelpen een vaccin te ontwikkelen tegen die ellendige en nog steeds onzichtbare vijand. Dat dat duur is, spreekt voor zich. Een griepprik bij apotheek, zo googelde ik net, kost al snel 11 tot 13 euro per spuit.

Geen idee hoelang het heeft geduurd voordat dat vaccin er was. Maar het is er. En ik ken mensen die er elk jaar eentje halen, sommigen zelfs twee.

700 miljoen, dat is een bedrag waar Oom Dagobert elke dag een diepzeeduik in nam, in zijn geldpakhuis. Een bassin vol munten of papiergeld, het is niet te tellen.

Je zou het ook kunnen gebruiken het Amerikaanse politiekorps te reorganiseren. Want het neerknallen van de zwarte medeburgers lijkt een gebed zonder eind zo werd deze week maar weer eens duidelijk. Net op het moment dat je denkt dat de onnodige dood van George Floyd de wereld aan het denken heeft gezet, is Jacob Blake de klos. Hij wordt – met zijn drie kinderen op de achterbank – door een politieman liefst zeven keer in zijn rug geschoten net op het moment dat hij zijn auto wil instappen. Het opleiden van gedisciplineerd personeel loopt al snel in de papieren, vermoed ik.

Maar goed, je kan er natuurlijk ook Lionel Messi van kopen.

renze.lolkema@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column