Merkels opvolging

Zaterdag vierden de Duitsers de Dag van de Duitse Eenheid. Het was op de kop af dertig jaar geleden dat West en Oost samensmolten tot het Duitsland van vandaag. Het verenigde Duitsland gaat een spannende periode in. In 2021 zijn er verkiezingen. Wie volgt Angela Merkel op?

Angela Merkel.

Angela Merkel. FOTO ANP

De Duitse verkiezingen zijn cruciaal voor Europa en daarmee ook voor Nederland. Merkel was degene die de afgelopen jaren een stevige rol speelde om een eenheid in Europa te bewaren. Met ijzeren standvastigheid bestuurt ze haar eigen land en met twee vingers in de neus de Europese Unie erbij. Mutti Merkel weet zelfs de coronacrisis beter te bezweren dan haar collega’s over de grens.

Waarin schuilt het geheim? Feministen wijzen graag op het feit dat het vrouwelijke leiders zijn die de coronacrisis het best aanpakken. Naast Merkel noemen ze dan Jacinda Ardern (Nieuw-Zeeland) en Tsai Ing-Wen (Taiwan). In Noorwegen scoorde Erna Solberg punten met haar speciale persconferentie voor kinderen, in Nieuw-Zeeland leverde Ardern 20 procent van de regeringssalarissen in. Zulks schijnt te werken.

Toch is het maar de vraag of het succes van Merkel en die anderen schuilt in hun sekse. Hoogleraar Janka Stoker van de Rijksuniversiteit Groningen wilde daar eerder dit jaar in NRC Handelsblad in elk geval niets van weten; wie zo denkt, houdt stereotypen in stand. Vrouwen doen het in deze betreffende landen beter omdat ze waarschijnlijk gewoon beter zíjn. Ze hebben in hun leven meer plafonds moeten slechten dan de gemiddelde man die op een hoge stoel belandt.

'Duitsland kan links afslaan, maar net zo goed rechts'

Terug naar het verenigd Duitsland van Angela Merkel, de bondskanselier die zo goed is omdat ze gewoon steengoed is. Eind dit jaar wordt er een opvolger gekozen uit de gelederen van CDU/CSU. Vanuit de CDU lopen Armin Laschet, Friedrich Merz en Norbert Röttgen zich warm.

Onlangs klopte er een outsider aan de deur; Markus Söder, de minister-president van Beieren. Söder is van zusterpartij CSU en aanzienlijk rechtser dan Merkel op het gebied van vluchtelingen en Europa. Hij verwierf grote populariteit met zijn aanpak van, jawel, de coronacrisis. De CSU is bezig om haar in-rechtse imago wat af te schudden. Dat maakt voor Söder de weg vrij om nu een gooi te doen naar het landelijke podium.

De nieuwe lijsttrekker van de christendemocraten gaat de strijd aan met socialist Olaf Scholtz van de SPD. Uit dit vermidden rolt komend jaar een nieuwe bondskanselier van het verenigd Duitsland, het land dat de economische motor is van Europa en qua in- en uitvoer de belangrijkste handelspartner van Nederland.

De lat ligt hoog. En er staat heel veel op het spel. Duitsland kan links afslaan, maar net zo goed rechts. Voor eurofielen zou dat laatste een drama zijn.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar