'Martinitoorn! Laat nu je klokken klinken'

‘Een nieuw lied, als vriendschappelijk gebaar en tevens als oplossing.’ FOTO ANP (BEWERKT)

‘Een nieuw lied, als vriendschappelijk gebaar en tevens als oplossing.’ FOTO ANP (BEWERKT)

Friese studenten hebben een verzoeknummer ingediend: ze willen het Fries volkslied laten spelen op het carillon van de Martinitoren, in ruil voor een donatie voor de Voedselbank en het Martinifonds.

Sommige mensen zijn daar boos over. Speciaal voor hen heb ik een nieuw lied geschreven, als een vriendschappelijk gebaar en tevens als een oplossing. De tekst gaat als volgt:

Couplet: ‘Martinitoorn! Laat nu je klokken klinken / En galmen over stad en ommeland. / Zing dat wij Friezenbloed wel kunnen drinken, / Geef ze een vinger en daar gaat je hand!’

Refrein: ‘Klink dan en daver ja fier in het rond / Tril dan van woede tot diep in de gro-ho-ho-ho-ho- hond, / Klink dan en daver ja fier in het rond / Tril dan van woede tot diep in de grond.’

De wijze is toevallig dezelfde als die van het Fries volkslied. Maar dat vertel je niemand. Als je dit nieuwe lied vandaag laat spelen op het carillon in Groningen, zullen passerende Friezen denken dat dit het Fries volkslied is. Maar het is juist een anti-Fries lied. Zo heb je ze dus mooi tuk.

Fedde Dijkstra, Leeuwarden .