Marilyn Monroe

Om bij te komen van de beelden van Eindhoven en Urk, en omdat er berichten binnenkwamen dat het nu ook hommeles zou zijn in Roermond, Venlo, Tilburg, Enschede en godbetert Almelo ging ik gisteravond een eindje lopen met de hond.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

Stille stad, glimmende straten, dat is net wat je nodig hebt in een tijd waarin het in de fik steken van teststraten, het plunderen van Jumbo’s en het belagen van het ziekenhuis in Enschede door allerlei experts uitgelegd wordt als uiting van onvrede over coronamaatregelen. Ammehoela. Dit is rellen, lekker tekeer gaan. Een flut-excuus is altijd te vinden. Vuurwerkverbod. Avondklok.

,,Ze maken er gewoon een wedstrijdje van’’, had H. eerder op de dag gezegd, die ik in de Prinsentuin was tegengekomen. Hij bedoelde: wie is er het eerst met rellen, Stein of Veen of Urk, wie komt het eerst in het nieuws en met wat voor filmpje. Het was zaterdagnacht 1-0 voor Urk - alle moeite van Teun Föhn om Urk een beter imago te geven, is voor niets geweest.

Leeuwarden bij avond was daarna iets uit een totaal andere wereld. Er liepen nog wat mensen met honden, de Nieuwestad was leeg, een maaltijdbezorger met wat plastic tasjes tuurde naar de adresbordjes van de Weerd, op de Eewal passeerde een scooter met vier mensen, die dicht op elkaar zaten. Nooit geweten dat die kleine wieltjes zoveel konden dragen. Het meest absurd: op een fiets had iemand een foto neergezet van Marylin Monroe met opwaaiende jurk. Hier was werkelijk niets aan de hand.

Thuis twijfelde ik of ik de tv weer aan zou zetten. Dan krijg je weer zo’n burgemeester die zich schaamt, of een filmpje met een op hol geslagen politiepaard, en nog een expert die verklaart waarom dit gebeurt, of iemand die er politiek munt uit probeert te slaan. Doe mij dan Leeuwarden maar, een stille stad met glimmende straten en Marilyn Monroe op een pakjedrager.

Toen deed ik toch de tv aan.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column