Mannenvrienden

Wat zien ouwe mannen als Theo Hiddema, Hans Wiegel en Paul Cliteur eigenlijk in Thierry Baudet, dacht ik deze week.

Jantien de Boer.

Jantien de Boer. FOTO NIELS WESTRA

Vinden ze hem grappig? Genieten ze van zijn humor, van zijn taalgebruik, van zijn brutaliteit? Het mag hoor maar hadden ze hem niet even kunnen waarschuwen toen hij tegen complotdenkers begon aan te schurken?

De nummer drie op de kamerlijst voor Forum, Nicki Pouw-Verweij, schreef deze week aan het partijbestuur dat Baudet de afgelopen maanden radicaliseerde en complottheorieën begon aan te hangen.

Vorige week zou hij zijn ontploft tijdens een etentje met partijprominenten. Thierry riep dat corona de wereld in is gebracht door George Soros en anderen ,,om onze vrijheid af te nemen en een nieuwe wereldheerschappij te starten’‘, aldus Pouw-Verweij in een ongeruste brief aan het bestuur.

Okeeeeeeee, dacht ik loom. Waar waren de slimme, oude vrienden van Baudet? Waar bleef de afgelopen maanden de liefhebbende, broodnodige tegenspraak?

Thierry Baudet ontkende de hele bliksemse bende natuurlijk weer zoals hij altijd alles ontkent. Het deed me denken aan mijn bloedjes van kinderen die toen ze klein waren, en misschien nu ook nog wel, keihard konden liegen.

Op zulke momenten heb je eerlijke, strenge vrienden nodig, en geen kwijlende bewonderaars. Waar waren dus de oude kameraden? Wilde niemand Thierry even bij zijn oor pakken?

Baudet zou vorige week vrijdag, tijdens het rampzalige etentje, hebben gezegd dat ,,bijna iedereen’‘ die hij kent antisemiet is. En nee, dat was geen grapje, bevestigden ook Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek die erbij waren.

Ik ben geen psychiater maar het gebral van Baudet klinkt ziekelijk. En ik herinner me Hans Wiegel die woensdag in deze krant zei dat hij graag weer eens met zijn jonge vrind wilde bijpraten. ,,Liefst tijdens een etentje bij kaarslicht maar daarvoor kun je tegenwoordig nergens meer terecht.’‘

Zou hij tegengas geven, tijdens zo’n dinertje? Je mag het hopen maar zojuist keek ik op twitter, waar Baudet, à la Donald Trump, met zijn kiezers correspondeert. Hij toonde er een steunbetuiging van Hans Wiegel.

,,Thierry! Je hebt het goede besluit genomen’‘, schreef de VVD-coryfee. ,,Je zag lieden die dichtbij je stonden je in de steek laten. Zo gaat het soms in de politiek. Alle geluk met je geliefde. Als we weer eens kunnen eten doen we dat.’‘

,,Hartverwarmend bericht’‘, liet Thierry aan de wereld weten. ,,Doet me goed.’‘

Mja. Ik las het en dacht er het mijne van. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

Reageren? jantien.de.boer@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column