Magenta brengt blijdschap, maar niet in Leeuwarden

Magenta is een helderpaarse kleur die blijdschap brengt en ruzie voorkomt.

Magenta, ook wel fuchsia, cyclaam, orchid, lila

Magenta, ook wel fuchsia, cyclaam, orchid, lila

Mensen krijgen er mededogen door en het spoort hen aan om warm en vriendelijk voor elkaar te zijn, ja, zelfs anderen te helpen. Het helpt ons de eigen emotionele en gedragspatronen te doorbreken en geestelijk te groeien. Wie magenta kleding draagt, stimuleert zijn of haar innerlijke intuïtie, wordt spiritueler en brengt de ander tot rust. Je voelt je optimistischer en vrediger als je jezelf omringt met deze kleur. Agressie en magenta gaan niet samen.

Zo is het tenminste volgens allerlei websites die kleuren uitleggen, met titels als empower yourself with color psychology . Magenta is een vredige, blije kleur, daar zijn die sites het over eens.

In Leeuwarden is het anders. Daar staan sinds anderhalve week afvalcontainers met een magenta deksel. Ze zijn uitgezocht door een lsd-verslaafde die een werkstraf doet bij Omrin, en sinds kort de straat niet meer op durft.

Want van het effect van blijdschap, mededogen, warmte, geestelijke groei, rust, spiritualiteit, optimisme en vrede is in Leeuwarden niets te merken. De mensen vinden de kleur weerzinwekkend en afstotend. Een ingezonden stuk riep op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Martin de Witte verfde het deksel kalmerend donkergroen.

Hoe deed hij dat zo keurig, trouwens? Het is of dat deksel die kleur altijd al heeft gehad. ,,Gewoon met een spuitbus’’, zegt De Witte. ,,Die had ik hier staan. Het was hooguit tien minuten werk en nu matcht de kleur weer bij de kozijnen.’’

Zo kan dat dus, maar u hebt het niet van ons. Soms gaat magenta toch samen met agressie, maar wel een creatief soort.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie